Toftagård etta på mjölk- toppen

Korna hos Nils-Henrik Hansson och Anna Gardelius i Tofta har den högsta avkastning av alla på Gotland i år. Och bland svenska besättningar ligger de på 13:e plats.

Toppar. Nils-Henrik Hansson och Anna Gardelius toppar mjölktoppen i år. Korna vid Ansarve har i medeltal gett drygt 12,4 ton mjölk i år. Det räcker även till en plats på listan över de bästa gårdarna i hela landet.Foto: Henrik Radhe

Toppar. Nils-Henrik Hansson och Anna Gardelius toppar mjölktoppen i år. Korna vid Ansarve har i medeltal gett drygt 12,4 ton mjölk i år. Det räcker även till en plats på listan över de bästa gårdarna i hela landet.Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Tofta2011-12-01 04:00

Drygt 12,4 ton mjölk per ko är en imponerande siffra.

- Ja. Säg var gränsen går för hur mycket en ko kan producera? Det är som med längdhopp. Länge trodde man att 8,90 var oslagbart, men nu har man hoppat längre, säger Nils-Henrik Hansson.

Nils-Henrik Hansson och Anna Gardelius har ett 40-tal kor i ladugården vid Ansarve.

- Det är lättare med färre kor. Jag har överblick och ser hur var och en mår. Och avkastningen visar att de har det bra, säger Anna.

Ansarve är nu den enda gården i Tofta med mjölkproduktion.

- Vi är nog den sista generationen som håller på så här. Att satsa på en stor ladugård med 200 kor visar väl på framtidstro och jag är imponerad av de som får en sån verksamhet att gå ihop. Men jag skulle inte vilja hålla på så. Att stå i en mjölkgrop hela dagarna för att banken ska få till lånen, nej det är inget för mig, säger Nils-Henrik Hansson.


"Det blir nog hästgård här"
Vid Ansarve har man moderniserat så långt det är möjligt i den befintliga ladugården. Någon större investering är inte planerad. Nils-Henrik och Anna vet inte om någon av döttrarna Annika och Helena vill ta över gården i framtiden.

- Vi sätter ingen press på barnen. Men vill de ta över så blir det nog hästgård här, tror Nils-Henrik.

Anna och Nils-Henrik lägger ner stor omsorg om sina kor. Redan kvart i fem på morgonen är Nils-Henrik på plats och arbetet är inte avslutat förrän vid niotiden på kvällen. Mycket av tillvaron kretsar kring hemmet och ladugården. Att den livsstilen inte riktigt passar in i dagens mallar fick Anna ett kvitto på när Statistiska centralbyrån i en enkät frågade vilket fordon hon använde på väg till jobbet. "Jag tar sparken om det är isigt på storgården" blev svaret.


Behvöer ha tur
Omsorgen till trots behövs en del tur för att nå en hög avkastning, påpekar Nils-Henrik Hansson.

- Att avkastningen är så bra i år beror på att 2010 var ett bra år för grovfodret. Men man måste ha tur och klara av skörden innan regnet kommer.

- Skörden blev sämre i år, så avkastningen nästa år kommer att sjunka. Men det är lika för alla, tillägger Nils-Henrik.

Nils-Henrik Hansson och Anna Gardelius övertog gården vid Ansarve 1978. Då låg den i skottlinjen för skjutfältet, och på senare tid har korna fått vänja sig vid skottsalvor igen, när Afghanistanstyrkorna övar.


Fick medalj av Victoria
På fredag får Nils-Henrik och Anna Arla Foods hederspris. Nils-Henrik får på nytt användning för den kostym han köpte 2007, då familjen åkte till Stockholm för att få pris av kronprinsessan Victoria. Guldmedaljen får man efter 23 år med felfria mjölkleveranser.


Fotnot
: Den exakta noteringen är 12 452 kg mjölk och 12 424 kg ECM. Den sista uppgiften är mjölken omräknad till mjölk med 4,0 procents fetthalt. (Högst avkastning i Sverige hade besättningen hos Lars och Britt-Inger Pettersson, Kisa: 13 995 kg mjölk, 13 444 kg ECM.)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om