Tunga invändningar mot Toftaplanen

Detaljplanen för Tofta strand som ska möjliggöra storsatsningen på hotell och bostäder har små utsikter att gå igenom i nuvarande skick.

Storskaligheten i Toftaprojektet bidrar till att det blir svårt, om ens möjligt att driva igenom detaljplanen. Det framgår av länsstyrelsens samrådsyttrande.

Storskaligheten i Toftaprojektet bidrar till att det blir svårt, om ens möjligt att driva igenom detaljplanen. Det framgår av länsstyrelsens samrådsyttrande.

Foto: Andreas Forsberg/Skiss

Tofta2020-01-28 07:07

Planerna på en omfattande exploatering av de populära strandområdena vid Tofta blev bekanta i höstas. Då presenterade Patrik Rees, Johnny Ruthström och Johan Gate sina skisser för en nysatsning på Tofta camping, som de förvärvade 2017. På Region Gotland har ett förslag till detaljplan för den tänkta 800-miljonerssatsningen tagits fram. Den har nu varit ute på samråd. Av länsstyrelsens 18-sidiga yttrande framgår att detaljplanen i sin nuvarande utformning blir svår, eller omöjlig, att realisera.

– Det är bra att det finns planer på att utveckla området som idag upplevs som tråkigt. Det har stor potential, men detaljplanen kan inte godkännas i sin nuvarande utformning.

Det säger länsstyrelsens föredragande samhällsplanerare Unni Karlsson, som undertecknat länsstyrelsens beslut tillsammans med enhetschefen Anders Malm. Ärendet har föredragits för länsstyrelsens ledning och i arbetet med yttrandet har en lång rad tjänstepersoner från olika enheter deltagit. Detta och en formulering om att samrådsyttrandet "måste läsas i sin helhet" indikerar ärendets tyngd.

– Det är ett otroligt komplicerat område det handlar om, säger Unni Karlsson.

Det mesta talar för att planen kommer att tas in för prövning av länsstyrelsen, enligt Plan- och bygglagen. Vilket länsstyrelsen också varnar för i sitt yttrande. Så vad handlar då problemen med planen om enligt länsstyrelsen? Ja, i sak rör det sig om invändningar på en lång rad punkter som gäller vatten, avlopp, tillgänglighet, naturvärden, trafikfrågor vid väg 140 och om Försvarsmaktens påverkansområde.

– Hela vatten och avloppsfrågan, de höga naturvärdena, upplevelsevärdena och bostäder inom påverkansområdet, nämner Unni Karlsson som några av komplikationerna.

Storskaligheten i projektet bidrar till svårigheterna.

Patrik Rees, en av intressenterna, är dock inte orolig.

– Vi, regionen och länsstyrelsen har ett gemensamt intresse av att området utvecklas. Vi är lösningsorienterade och kan med stor sannolikhet hitta kompromisslösningar som kan tillfredsställa alla involverade, säger han och fortsätter:

– Ett spa-hotell är en speciell satsning som skulle bli en tillgång både för bofasta på ön och besökare.

Regionstyrelsen har uppe planen vid sitt sammanträde på tisdagen, hittills för yttrande. Förslaget är ett ja till planen, men med reservationer främst vad gäller VA-frågorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!