Tv-problem på campingen – "Störningar hela tiden"

En ny mobilmast i Tofta stör ut tv-signalerna, enligt flera husvagnsägare på campingen. "Fyran är helt omöjlig att få in", säger Björn Magnusson.

Flera husvagnsägar på Tofta camping har problem med markbundna tv-sändningar och anser att det är den nya mobilmasten i närheten som är boven.

Flera husvagnsägar på Tofta camping har problem med markbundna tv-sändningar och anser att det är den nya mobilmasten i närheten som är boven.

Foto: Björn Magnusson

Tofta2020-07-18 19:45

Björn Magnusson och hans familj har haft säsongsplats på Tofta camping i många år, på den del av campingen som kallas Ängen, längst norrut intill länsväg 140.

På andra sidan vägen, i skogen nära Toftagården, har man satt upp en ny mobilmast som tagits i bruk tidigare i sommar. Enligt Björn Magnusson har han och flera andra campinggäster haft problem med tv-sändningarna sedan dess.

– Fyran är helt omöjlig att få in, ettan och tvåan kan man se men det är störningar hela tiden, berättar han.

Enligt Björn Magnusson började problem en kring midsommar, efter att man sett personal klättra i masten.

– Några här har paraboler och det fungerar klockrent, men inte för oss som använder antenn. Det är några som ha köpt nya antenner för tusentals kronor, men det funkar inte bättre.

En handfull husvagnsgäster har samma problem, enligt Björn Magnusson.

– Vi har försökt få in fyran via Västervik, Kalmar, Visby och Follingbo, men det går inte.

Anne Ståhl Moussa, bredbandsansvarig på Region Gotland, har svårt att tro att det är masten som är boven i dramat.

– Mobiltelefoni och tv använder helt olika frekvensband, licenserna är anpassade för att de inte ska störa varandra. Tekniskt sett låter det ytterst osannolikt att mobilnätet skulle störa ut tv:n, det är mer troligt att det är något annat som skuggar signalen, säger Anne Ståhl Moussa.

Trots semestertider har frågan väckt hennes nyfikenhet. Redan några timmar senare har hon talat med både mastägaren Net4 Mobility och operatörerna Telenor och Tele2, som använder masten.

– De tyckte att det var väldigt intressant. De har också svårt att se att mobiltrafiken kan störa, men samtidigt ser de en sanslöst stor överbelastning i mobilnätet i området. De har aldrig sett något liknande och det måste helt enkelt bero på att det är så många som vistas i området just nu, säger Anne Ståhl Moussa.

Campinggästernas teori har varit att den nya masten sänder på 5G-nätet och att den frekvensen kan störa tv:n, men hittills förekommer inga 5G-sändningar på Gotland. Först i november väntas Post- och telestyrelsen, PTS, dela ut frekvenser.

Inte heller Maria Stråhle, PTS, har i dagsläget någon förklaring till problemen. Hon påpekar dock att alla ska kunna se markbunden tv i Sverige.

– Om man upplever problem ska man i första hand kontakta sin operatör och när det gäller marksänd tv så är operatören Teracom.

PTS:s webbplats finns råd och tips på vad man kan göra om man har problem med sina sändningar. Vill man ha oberoende rådgivning kan man kontakta Telekområdgivarna.

TV4 är helt omöjligt att få en på tv:n, enligt Björn Magnusson, och även SVT:s kanaler har störningar.
TV4 är helt omöjligt att få en på tv:n, enligt Björn Magnusson, och även SVT:s kanaler har störningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!