Minns ni mannen med den höj- och sänkbara uteplatsen, en balkong på en skylift? Nu har Gregor Aminoff slagit till igen – med en mer jordnära produkt.
– Det här med fothackan hade inte hänt utan balkongen, säger han och berättar hur den idén föddes sedan utsikten var dålig vid hans och hustruns hus i Tofta.
Gregor Aminoff har jobbat på banker, försäkringsbolag och med finanser runt om i världen i hela sitt liv. För sex år sedan flyttade paret tillbaka till Gotland och i somras hotade tistlar och maskrosor att ta över gräsmattan vid sommarstället.
– Jag gick och sparkade på dem, och tänkte att det borde gå att göra på ett enklare sätt, säger han och berättar hur han då spände fast en nylonskiva under foten och monterade en plantspade i tån.
Via fabrikerna som tillverkar balkongen i Kina fick han kontakter och beställde de första delarna att montera fothackorna av. Från början var tanken att starta e-handel tillsammans med hustrun Ylva. De ville försöka få igång tillverkningen på Gotland.
– Jag trodde inte på det, förrän jag provade. Men jag blev förvånad och det fungerade väldigt bra – man har ju mycket kraft i benen, säger Thomas Johansson som tillsammans med sin bror Håkan driver M Johanssons smide i Tofta.
Thomas tog fram en ritning, och gjorde om designen så att fothackan går att skära ut i ett stycke ur rostfri plåt.
– Jag patentsökte i slutet av sommaren, det är en pågående process som tar flera år. Men vad vi har hittat är det ingen som har gjort det här tidigare, säger Gregor Aminoff.
Han letade efter samarbetspartners på ön som ville vara med och driva e-handel inför en lansering, utan att lyckas.
– Ylva och jag var rädda att behöva stå på nätterna och paketera själva. Får man i beställningar på 10 000 går det inte att hantera, säger Gregor Aminoff och berättar hur han då tog kontakt med Weibulls som säljer trädgårdsprodukter.
De beställde 100 hackor på prov. För några veckor sedan skrevs avtal och nu marknadsförs den gotländska uppfinningen i företagets olika kanaler.
– Vi fick en summa för att de tog idén, jag får royalty och Johanssons smide står för tillverkningen, säger Gregor Aminoff.
Hur stor försäljningen blir återstår att se när folk kommer i gång i sina trädgårdar efter vintern.
– Jag gör inte det här för att tjäna pengar utan för att det är kul att det är en produkt som nu tillverkas här på Gotland, säger han.