I bygglovsansökan till Region Gotland sökte entreprenörerna för uppförandet av en ersättningsbyggnad med befintlig källare. Den rev man och fyllde igen för att senare gräva en helt ny med motiveringen att "varför bygga på gammal betong när man kan bygga på ny som fungerar".
Först menade regionens bygglovshandläggare att en ny källare kräver nytt bygglov:
"Om sökande har tagit bort hela källaren innebär det att de behöver söka nytt bygglov om dom vill uppföra en ny källare. Om förlusten av källaren inte utgör något hinder för att ändamålsenligt driva den planerade restaurangen utifrån krav från dels PBL, dels arbetsmiljölagstiftningen och övrig lagsstiftning ser vi inget hinder att uppföra den planerade restaurangbyggnaden."
Men senare har regionen ändrat sig och menar nu att entreprenörerna kan återuppföra källaren i det befintliga läget och befintliga bygglovet under förutsättning att de först kollar med länsstyrelsen att det inte strider mot strandskyddsdispensen, alternativt bygga restaurangen utan källare och då först visa för regionen hur grundkonstruktionen ska se ut och efter att de sökt nytt bygglov. Även ett tredje alternativ presenteras vilket är att helt söka nytt bygglov för restaurangen inklusive ny källare, vilket skulle medföra att hela processen börjar om.
Utredningen i tillsynsärendet pågår parallellt med dialog angående bygglovsärendet. Samtidigt är bygget redan i full gång.
Lisa Ewen är bygglovschef på Region Gotland:
– Vi har besökt platsen och håller på att utreda. Jag kan i dagsläget inte kommentera ärendet ytterligare, säger hon.
Entreprenörerna har å sin sida kommenterat att det ursprungliga beslutet är otydligt vad gäller vilka delar som omfattas av rivning och nybyggnad, vilket regionen inte håller med om:
"Vår bedömning och tolkning av beslutet med tillhörande beslutsunderlag är att den befintliga källaren skulle behållas och ingå i projektet."
Nu inväntar regionen svar på hur entreprenörerna vill gå vidare i ärendet.
Advokat Giedre Jirvell, grundare av advokatbyrån Mark- & Miljörättsbyrån, har god praktisk insyn i hur reglerna om bygglov ska tillämpas, och har själv varit delaktig i utarbetandet av både plan- och bygglagen och plan- och byggförordningen som trädde i kraft 2011:
– Om byggnadens konstruktion har ändrats till den graden att en ny grund behövs, och som inte omfattas av tidigare bygglovsbeslut, måste byggherren söka om nytt bygglov. Skulle verksamhetsutövaren fortsätta med byggarbetena kan byggnadsnämnden utfärda ett lovföreläggande om bedömning görs att bygglov kan ges i efterhand.
Om byggnadsnämnden i stället anser att bygglov inte kan meddelas i efterhand får den utfärda ett rättelseföreläggande. Byggnadsnämnden ska även ta ut byggsanktionsavgift om det har utförts en lov- eller anmälanspliktig åtgärd utan startbesked, menar hon.
Det finns även möjlighet för nämnden att utfärda ett förbud om arbetet eller åtgärden strider mot bestämmelser eller beslut som omfattas av byggnadsnämndens tillsyn, eller om arbetet inte följer kontrollplanen.
– Det är relativt vanligt att det förekommer mindre avvikelser från det meddelade bygglovet utan att det utlöser krav på nytt bygglov, men att man ändrar hela grundkonstruktionen mitt i bygget är väldigt sällsynt, säger Giedre Jirvell.