Vill att regeringen tänker om: "Enskilda kommer i kläm"

Att byggbeslut vid Tofta skjutfält rivs upp i efterhand hotar rättssäkerheten, menar miljö- och byggnämndens ordförande, som vill få till stånd en diskussion med regeringen.

Enskilda människor hamnar i kläm när byggbesked rivs upp i efterhand, säger Eva Ahlin.

Enskilda människor hamnar i kläm när byggbesked rivs upp i efterhand, säger Eva Ahlin.

Foto: Malin Stenström/Dennis Pettersson/arkiv

Tofta2020-12-17 06:30

Åtta bygglov- eller förhandsbesked inom påverkansområdet runt Tofta skjutfält har hamnat på regeringens bord sedan Försvarsmakten överklagat dem. Till saken hör att samtliga hade beviljats av miljö- och byggnämnden och vunnit laga kraft innan Försvarsmaktens nya miljötillstånd började gälla, alternativt innan påverkansområdet definierats. 

Hittills har tre av åtta överklagade byggbeslut upphävts av regeringen. Egendomligt, tycker miljö- och byggnämndens ordförande Eva Ahlin (C). Hon och nämnden har därför fattat pennan och skrivit ett brev, som kommer att landa hos regeringen inom kort.  

– Försvarsmaktens uppdrag är att försvara vår demokrati och rättsstat. Då måste man reflektera kring vilka medel som man gör det med. Och i den här frågan tycker jag att man landat lite fel. Att överklaga med hänvisning till buller, när det redan prövats och beslutet vunnit laga kraft, undergräver inte bara människors byggrätt. Det hotar hela rättssäkerheten. Folk, som ibland investerat stora summor pengar i sina byggplaner, har hamnat i kläm här, och vi måste försöka hjälpa dem på något vis, säger Eva Ahlin.

Hon är noga med att nämnden inte bestrider regeringens beslut vad gäller de byggbesked som redan rivits upp. 

– Där kan vi inte göra något, vi får bara rätta oss efter vad regeringen kommit fram till. Men fem ärenden väntar ännu på beslut, det är där vi hoppas att man kan göra en annan bedömning. Vi skriver brevet så att regeringen ska ha helhetsbilden klar för sig: Vilka som drabbas, och framför allt: Hur få ärenden det faktiskt gäller. Det är svårt att se att just de här fem ärendena på något sätt skulle kunna äventyra Försvarsmaktens verksamhet på Gotland, säger miljö- och byggnämndens ordförande.    

Brevet tar alltså sikte på dessa fem ärenden och inga andra. Skrivelsen ska således inte tolkas som kritik mot Försvarsmakten i sig, understryker Eva Ahlin. 

– Vi har så klart inte för avsikt att sätta käppar i hjulen för Försvarsmakten och deras verksamhet. Självklart ska de få öva på skjutfältet, det tycker vi bara är bra. Men när det gäller de enskilda som hamnat i skarven måste ett lagakraftvunnet beslut gälla. Det handlar inte om att Försvarsmakten ska vara bussig och göra eftergifter, det handlar om att rätta sig efter den lagstiftning vi har i Sverige, enligt vår tolkning, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!