Gamla markgifter på Tofta skjutfält

Marken där den nya militärförläggningen på Tofta skjutfält byggs är förorenad av kemikalier. Nu hoppas den ekonomiska föreningen bakom ekobyn att regeringen ska agera.

Foto: Lasse Linusson/arkiv

TOFTA/VISBY2017-05-29 05:15

Ekobyn Suderbyn i Västerhejde har överklagat två av de tiotal bygglov som Fortifikationsverket fått för återetableringen av Försvarsmakten på Tofta skjutfält. Eftersom det rör sig om militära anläggningar har ärendet gått hela vägen till regeringens bord.

Överklagan gäller bland annat en oro över föroreningar i mark och vatten från tidigare militär verksamhet. Ekobyn nämner PFAS-ämnen som en tänkbar riskfaktor. Sådana ämnen anses vara miljöfarliga, men även reproduktionsstörande och eventuellt cancerframkallande för människor.

Och de visar sig mycket riktigt finnas på Tofta skjutfält, i anslutning till en branddamm. Det bekräftas i ett dokument av myndigheten Generalläkaren.

Ekobyns överklagan kompletteras nu med dessa uppgifter – som ekobyn anser borde ha framkommit tidigare: ”Så vitt känt har Fortifikationsverket ännu inte informerat vare sig byggnadsnämnden i Region Gotland, Länsstyrelsen i Gotlands län eller regeringen om fynden av PFAS på Tofta skjutfält. Vi frågar oss varför” skriver Suderbyn i sin överklagan.

Att varken regionen eller länsstyrelsen verkar känna till föroreningen bekräftas av GT:s korrespondens med dessa instanser.

Fortifikationsverket, som ägermarken, skriver i en kommentar till GT att de inte bedömt provsvaren ”som alarmerande” och hänvisar till gränsvärden från Havs- och vattenmyndigheten.

Markägaren bedömer dessutom att Visby vattenskyddsområde inte kan påverkas av föroreningen eftersom det, enligt Fortifikationsverket, inte finns något flöde av vatten fram till ett visst dike som ligger i området.

Men det stämmer inte, hävdar ekologen Nils-Erik Norrby, som företräder Suderbyn.

– Det flödar mycket vatten där, så de måste ha varit där och tittat när det är sommar.

I överklagan skriver Suderbyn att diket fortsätter från Tofta skjutfält genom flera privata fastigheter, för att mynna ut i Fridhemsån och Visby vattenskyddsområde.

Under 2015 kontrollerades det gotländska dricksvattnet för PFAS, utan att några alarmerande mängder upptäcktes:

– På Gotland hittades inga värden över riktvärdena i råvattnet i de kommunala dricksvattentäkterna, konstaterar länsstyrelsens Frida Eklund.

Men PFAS är en mycket komplicerad grupp kemikalier och det finns enligt Livsmedelsverket inga gränsvärden för ämnena i mat och dricksvatten.

Därför måste de föroreningarna kontrolleras noggrannare, anser Generalläkaren.

Suderbyn vill även att regeringen begär in samtliga handlingar som gäller PFAS på Tofta skjutfält, innan beslut om det överklagade ärendet.

PFAS-ämnen

PFAS är samlingsnamnet för över 3 000 industriellt framställda kemikalier och har sedan 1950-talet använts i ett stort antal produkter. Kemikalierna finns bland annat i brandskum, impregneringsmedel för kläder, ytbehandling av livsmedelsförpackningar, stekpannor, kastruller, rengöringsmedel, skidvalla och bekämpningsmedel mot insekter. Vissa av PFAS-kemikalierna bryts aldrig ned i miljön. 2015 analyserade Naturvårdsverket över 6 000 vattenprover i landet. Kontrollen visade att PFAS fått stor spridning i miljön, med höga halter nära brandövningsplatser.

Källa: Naturvardsverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!