Gotländske Mikaels ljud sprids över världen från Tokyo

Att OS i Tokyo är i fullgång har säkerligen inte undgått någon. Avsaknaden av publik på delar av tävlingarna gör det än viktigare att sändningarna når TV-publiken. Bland dem som ser till att ljudet når ut världen över finns gotlänningen Mikael Gahm.

Den gotländska ljudteknikern Mikael Gahm på plats i den olympiska simhallen i Tokyo

Den gotländska ljudteknikern Mikael Gahm på plats i den olympiska simhallen i Tokyo

Foto: Mikael Gahm

Tokyo2021-07-29 09:30

– Det är mitt jobb, det är det här jag gjort i många år. Det är en dag på jobbet, säger Mikael Gahm, över telefon från den olympiska simhallen i Tokyo. Trots att världen ser på (eller kanske hör på?) när han kontrollerar reglarna känner han ingen press.

Efter över 20 år i yrket har Mikael kontroll över mixerbordet och själva arbetet han utför är för honom inget nytt. Startsignal, plasket när atleterna dyker i poolen, vinstjubel och kommentatorernas röster. Allt ska höras och nivåerna ska vara rätt. Men att ratta ljudet på OS är inte ett jobb för vilken ljudtekniker som helst och slutsatsen blir således att Mikael inte är vem som helst.

– Jag har jobbat på de flesta ljudteknik-företagen på Gotland. Sen började jag säsongsarbeta och delade min tid mellan Åre och Gotland. Jag blev kvar där och fick jobb på Creative Technology som nu sköter det här jobbet i Tokyo. Slumpen har lett mig hit, säger han.

Men det är inte bara en dag på jobbet. Även för den vana Mikael skiljer sig detta jobb från konserter och konferenser, vilka han har en mängd av under bältet. Det är ju OS för bövelen!

– Det är väldigt hedrande. Det visar att cheferna litar på en, det är ett stort förtroende, säger Mikael.

– Det har alltid varit lite av en "bucket list"-grej att göra OS. Jag trodde väl aldrig att jag skulle få göra det, men nu är jag här, fortsätter han.

Det finns många andra delar av de Olympiska spelen som Mikael gärna skulle bevittna, men han poängterar också att det är svårt att vara kräsen när han är en av få som ens får möjligheten att vara på plats på riktigt för årets OS. Att simhallen blev den arena han sköter om har han heller inget emot.

– Det hade varit en upplevelse oavsett var jag hamnat, men jag gillar simning så det är kul att vara här.

Mest ser Mikael fram emot konstsimningen då han kommer att få testa för honom ny teknik.

– Dom har specialhögtalare som sänks ner i bassängen för att musiken ska höras under vattnet.

Medan arbetet kommer i första hand finns det också lite tid att njuta av idrotten.

– Vi sitter på första parkett och ser hela tävlingen, men det gäller såklart att vara fokuserad.

Än så länge har det inte blivit några misstag och med det välsmorda maskineriet i Tokyo räknar Mikael inte att det kommer bli några heller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!