Trenden är densamma över hela riket. Medelåldern bland busschaufförerna är hög och på grund av stora pensionsavgångar kommer det att de närmaste åren behöver omkring 2 400 nya förare per år.
Det uppger branschorganisationen Sveriges bussföretag, som också noterar svårigheten att rekrytera.
– I värsta fall kommer kollektivtrafiken inte att fungera. Och utan transporter stannar Sverige, säger Maria Sjölin Karlsson på Sveriges bussföretag.
Pensionsavgångarna bland chaufförer är kännbar även på Gotland.
Göran Hult är vd på Gotlandsbuss AB och vidimerar att det redan den sommar som gick stundtals var problematiskt att täcka upp med förare:
– Vissa tider, när det är som mest att göra, är det svårt att få dem att räcka till. Och dem vi har kan vi ju inte köra med hur mycket som helst, säger han.
I dag finns omkring 130 aktiva busschaufförer på ön. Det finns, tror Göran Hult, många orsaker till att numerären inte fylls på. Som långa arbetsdagar och obekväma arbetstider, det är ju tidiga morgnar och sena kvällar de flesta vill åka.
– Att i samband med upphandlingar få till fler turer på dagtid kan kanske vara ett sätt att locka folk till yrket. Då är möjligheten större att få en mer sammanhållen arbetsdag.
Totalt i landet utexaminerades 2015 runt 400 förare från Komvux och 1 200 från en arbetsmarknadsutbildning som upphandlats av arbetsförmedlingen, uppger SVT Nyheter.
Den senare står i dag helt stilla då upphandlingen överklagats. Utbildningsföretagen väntar besked från Kammarrätten och under tiden sker ingen utbildning alls på Grönlunds körskola i Stockholm, där många bussförare lärt sig yrket.
Inte heller det faktum att åldersgränsen för busskörkort sänkts från 21 till 18 år har hjälpt. På de busschaufförsinriktningar som sedan fyra år finns på vissa gymnasieskolors fordonsprogram examinerades under fjolåret endast fem elever, enligt uppgift från Skolverket.
På Gotland väntar sannolikt nya utmaningar när kryssningskajen står klar i april 2018 och än fler besökare behöver busstransporter.
Detta belyste GT i ett stort reportage redan i somras, hur antalet fordon på ön då faktiskt riskerar att inte räcka till.
– Men bussar går trots allt att köpa in och lösa på annat sätt, chaufförsbristen ser jag ingen lösning på just nu. De måste ju ha sin utbildning, säger Göran Hult.
Om du ska få någon intresserad, Göran, så var så god. Du får några rader här på slutet.
– Det är ett socialt yrke, man träffar mycket människor, det är det roligaste av allt. Ett serviceyrke med karriärmöjligheter.