Halva lönen i pension för 00-talisterna

En pension i lyx och flärd är något de yngre generationerna förmodligen bara kommer att kunna drömma om. Enligt en färsk rapport är unga nämligen de stora förlorarna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tomt i kassan2019-03-06 10:17

– Rapporten visar skillnader mellan hur mycket eget ansvar olika generationer behöver ta för sin pension. En genomgående slutsats är att ju längre man har kvar till pension desto mer kommer man själv behöva ta ansvar för att se till att man får en bra pension, säger Mattias Munter som är pensionsekonom på Skandia.

I bolagets nya rapport "På väg mot pension" jämförs 60-, 70-, 80-, 90- och 00-talister. Det som är tydligt är att de yngre generationerna kan räkna med lägre pensioner jämfört med tidigare generationer. Därmed kommer unga att behöva spara undan mer. Exempelvis måste en civilingenjör som är född på 00-talet spara tre miljoner kronor mer i jämförelse med en civilingenjör född på 1960-talet för att nå upp till en pension på 80 procent av slutlönen. Just 80 procent är vad majoriteten av svenskarna också förväntar sig i pension och anser är rimligt, enligt Skandia. Men det kommer alltså inte att bli en verklighet för många. En civilingenjör född på 00-talet kan räkna med 51 procent av slutlönen i pension, medan ett vårdbiträde född under samma årtionde kan räkna med 59 procent av slutlönen. Detta gäller för de som har tjänstepension. De som endast har den allmänna pensionen behöver spara undan betydligt mer under sitt yrkesliv.

– Den allmänna pensionen blir låg och tjänstepensionen ökar därför i betydelse för framtida pensionärer. Tjänstepensionen sett över ett helt yrkesliv är värd miljoner även för den med lägre inkomster och att spara motsvarande helt på egen hand är närmast otänkbart, säger Mattias Munter.

Vidare förklarar han att huvudskälen till att det ser ut så här är att yngre generationer etablerar sig senare på arbetsmarknaden, samt en ökande medellivslängd jämfört med tidigare.

– Det första man tänker på när man börjar sitt första jobb är kanske inte pensionen. Men med en lång sparhorisont gör ett eget sparande verkligen skillnad. Det viktigaste är att börja spara och ju tidigare man gör det, desto större är chansen att pengarna kan växa och sätta guldkant på livet som pensionär.

Så stor andel av slutlönen får de olika generationerna

Civilingenjörer

1960-talist får 68 procent.

1970-talist får 69 procent.

1980-talist får 51 procent.

1990-talist får 53 procent.

2000-talist får 51 procent.

Vårdbiträden

1960-talist får 65 procent.

1970-talist får 59 procent.

1980-talist får 65 procent.

1990-talist får 61 procent.

2000-talist får 59 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!