Att fjolårets torra väder slog hårt mot lantbrukarna är redan ett faktum. Nu har det även visat sig hur mycket pengar öns bönder har förlorat till följd av torkan. Närmare bestämt mellan 700 och 800 miljoner kronor.
– Gotland är ett av de län som har haft mest problem med torkan. Det blev ett stort produktionsbortfall och det har inneburit uteblivna inkomster, säger Anna Törnfelt.
Den gotländska skörden 2018 blev endast trettio procent jämfört med under ett normalår. Framför allt har det varit tufft för grisbönder och växtodlare, som är beroende av spannmål på ett annat sätt än exempelvis nötkreaturbönder. Samtidigt framhäver Anna Törnfelt att alla poducenter har påverkats.
– Det här är följdeffekterna av en kämpig höst 2017 och sedan torkan 2018. Men lantbrukarna biter ihop och försöker lösa situationen. Nu är det många som måste försöka få sin ekonomi att funka.
Om bara någon månad är det nämligen dags för vårbruket och då väntar stora utgifter. För vissa finns det ingen annan lösning än att kontakta sin bank och lägga upp en ny strategi menar Anna Törnfelt. Hon tror också att de senaste årens svåra förhållanden kan leda till att lantbrukarna börjar undersöka nya arbetssätt.
– Jag tror att fler kommer se över bevattningar. Vi hade ett möte kring det och det var välbesökt. Sedan tror jag också att man kommer försöka skaffa större areal för att ha grovfoder så att man kan ha marginaler.
Hennes förhoppningar på resten av 2019 är att vädergudarna ska vara på lantbrukarnas sida.
– Jag tror alla önskar att vi slipper extremväder. Vi behöver normalt med sol och regn i år, säger Anna Törnfelt.