Torkan i sommar har gått hårt åt växtligheten över hela Gotland. Men ingenstans är mängden bruna tallar och enar så stor som vid Dacker i Bro.
– Alla som kör förbi där häpnar, säger Gun Ingmansson.
Gun Ingmansson är sekreterare i Gotlands botaniska förening, och blev intresserad av att se hur det såg ut i området. Hon klev därför ur bilen och vandrade in i den bruna skogen.
– Jag gick in ett par hundra meter. Det är fullt med bruna enbuskar och tallar överallt. Stora tallar, säkert hundra år gamla, berättar hon.
Omfattningen blir uppenbar när man ser området från luften. Gunnar Britse har ingått i brandflyget och flugit över hela Gotland från maj till augusti, och även tagit bilder från luften.
– Ingen annanstans på Gotland hittar man ett så stort stråk med bruna träd, säger han.
På flygbilderna ser man att området med bruna träd ligger granne med Gotlands Åkericentrals stenbrott. Brytningen inleddes för 16 år sedan och 2010 utökades tillståndet. 150 000 ton sten får brytas årligen under 30 år. Dessutom har bolaget rätt att årligen leda bort 25 000 kubikmeter grundvatten.
När tillståndsansökan inför utökningen av täkten behandlades 2009 var både länsstyrelsen och miljö- och hälsoskyddsnämnden oroliga över om brytningen skulle påverka grundvattnet. Länsstyrelsen krävde kontinuerlig övervakning av grundvattennivåer. Miljö- och hälsoskyddsnämnden ville helt stoppa brytning under grundvattennivån.
Enligt Åkericentralens miljörapport för 2017 pumpades knappt 9 500 kubikmeter grundvatten bort från täkten, 15 000 kubikmeter mindre än tillståndet medger. Vattnet släpps ut i Laubäckar söder om täkten. Enligt Gotlands Åkericentrals vd Henrik Beijer har bolaget inte noterat något anmärkningsvärt i sommar.
– Nej. Vi har noggrann tillsyn och har inte märkt någon anmärkningsvärd sänkning av grundvattennivån. Jag tror att det finns en naturlig förklaring, säger han och påpekar att det finns torra tallar på många andra håll efter sommaren.
Markägaren Eva Gahnström tror inte heller att stenbrottet är orsak till att träden torkat.
– Vi har haft den svåraste torkan sedan 1959. Ingen jag pratat med har varit med om något liknande. Jag tror inte brottet har något alls med de bruna tallarna att göra, säger hon och plockar fram den skötselplan som Skogsstyrelsen upprättade 1992.
I skötselplanen är de områdena som nu har bruna träd klassade som impediment, det vill säga mark som är olämplig för skogsbruk. Går man in i den bruna skogen ser man att jordmånen är mycket grund.
– De bruna träden är en sorglig syn, men det är ingen riktig skog. För oss har den inget ekonomiskt värde, säger Eva Gahnström.
Skogsstyrelsen har också noterat de bruna träden i Bro.
– Det är inte stenbrottet som orsakat det här, och torkan kan inte vara enda förklaringen. Det är äldre träd som drabbats och de ska tåla torka, säger skogskonsulent Ingvar Hansson.
Han misstänker att träden har drabbats av någon sjukdom. De kan ha smittats av Diplodia, en ny svampsjukdom som i Sverige första gången upptäcktes vid Arlanda hösten 2016.
– Vi kommer att få hjälp av en expert under oktober för att undersöka träden närmare.
Om det är svampsjukdomen så är tallarna i Bro det första större bestånd på Gotland som drabbats av Diplodia.
– Det är inte lika allvarligt som almsjukan, men den kan sprida sig, säger Ingvar Hansson.