Självplockningen av bland annat majs, gurka och bönor har redan varit igång i en och en halv vecka på Stora Tollby gård i Fole. Enligt gårdsägaren Andreas Wiklund är allt omkring tre veckor tidigt i år på grund av värmen. Normalt brukar de öppna för självplock i slutet av augusti och hålla på till i slutet av september, men i år uppskattar han att de får avsluta självplocket i mitten av september.
– Det har redan varit bra tryck. Gurkan är i princip slut, den har gått åt snabbt, berättar Andreas Wiklund.
Familjen Boberg/Lindstrand, med mamma Matilda och sönerna Ebbe och Nils, besöker gården för första gången.
– Jag odlar lite hemma själv, mest bär. Hit åkte vi för majsen, barnen älskar det, säger Matilda Boberg.
Majs är ett spannmäl som trivs bra i värme. Trots det har sommarens höga temperaturer nästan varit för extrema.
– De älskar värme, men det ska helst vara kring 20 till 25 grader. I över 30 grader mår de inte så bra, säger Andreas Wiklund.
Tack vare gårdens egna dammar, som det fortfarande finns en del vatten kvar i, har majsen ändå klarat sig bra då de kunnat vattna ett par gånger under sommaren.
– Förra året byggde vi en ny damm, det är vi väldigt glada för nu.
Stora Tollby odlar sju olika sorters söt majs, bland annat testodlar de popcornmajs. Det är de tidiga sorterna som nu går att plocka, sedan mognar övriga efterhand. Andreas Wiklund tror även att överskottet kommer att komma till användning.
– I år när det är foderbrist får jag se om några grannar vill ha det som blir över att ge till korna. Det lär nog behövas, säger han.
Gårdens huvudsakliga inkomstkälla är potatisen. De skördar ungefär 4 000 ton, och skickar iväg mellan 10 och 20 ton till övriga ön och fastlandet dagligen.
– Av det vi har kunnat skörda ser det bra ut. Men som för alla bönder blir det reducerad skörd och det kommer att bli tuffare än vanligt, säger Andreas Wiklund.
Han hoppas att det blir en prisuppgång på potatis.
– Stiger priset en krona ute i butik är det inte kännbart för konsumenterna, men för oss gör det stor skillnad.
Vad årets torka kommer att innebära för ekonomisk förlust, vet han inte än.
– Det är klart att det är tufft men jag tycker mer synd om de som har djur. För dem blir det konsekvenser under flera år framöver, säger Andreas Wiklund.