De gotländska vårarna kan vara kalla och blöta med regn och dimma. Årets försommar har varit extrem.
– Det har varit varmt och torrt. Och kallt – grödorna har tagit skada av nattfrosten, säger Bengt Viken på Hushållningssällskapet.
Frosten har främst drabbat myrmarker och öppna låglänta marker. Villaträdgårdar med frukt och bär, tror Bengt Viken, har klarat sig bättre. Bevattningsförbudet riskerar däremot att medföra att hobbyodlarnas bärskördar blir mindre.
Jordgubbar till midsommar är i år inget problem. Tvärtom, rekordtidig självplockning en vecka före midsommar räddar för snabbt mognande bär. Smultron finns redan mogna. Bengt Viken befarar däremot ett sämre blåbärsår, på grund av torkan.
– Det blir små skruttiga bär, mycket mindre än andra år antar jag, säger han.
Nu önskar han sig helst av allt regn – i rejäla mängder.
– Det kan komma hur mycket som helst, 20 millimeter varje vecka utan problem. Det behövs, även de stora kanalerna börjar bli torra nu, säger Bengt Viken.
Han har sett vallar som torkar, vilket drabbar betande djur som istället kräver utfordring av det som lagrats från i fjol.
– Förstaskörden av vall är under det normala, mot förra året som var mycket över normalt, säger han.
Spannmålsodlingar på sämre jordar har nu fått kraftiga torkskador.
– En del höstgrödor har torkat ner. Om någon vecka till torkar även de bästa jordarna ut. Men oljeväxterna ser förvånansvärt bra ut, konstaterar Bengt Viken.