Torkan tog plantor för flera miljoner

Över en halv miljon trädplantor dog efter sommarens torka. Att även flera äldre träd dog kan bero på torka i kombination med svampangrepp.

Foto: Per Leino

TORKAN (GA)2019-01-28 09:19

På uppdrag av försäkringsbolagen har skogskonsulent Ingvar Hansson vid Skogsstyrelsen ägnat hösten åt att inventera torkskador. Det visade sig vara ett omfattande arbete.

– Jag har inventerat cirka 200 hektar planteringar som torkat upp, områden där markägaren tecknat försäkring mot torkskador. Jag tror det finns mycket mer som torkat, kanske 100 hektar, men där det saknas försäkring, säger han.

De utan försäkring drabbas värst av torkan. Att avstå från att återplantera går inte, för enligt lag måste de ha en godkänd föryngring även om torkan slagit till.

På de försäkrade markerna uppskattar Ingvar Hansson att cirka 550 000 plantor torkat. Mest tall, men även en del gran.

– Det är planteringar på lite sämre mark som drabbats, och det är spritt över hela Gotland, konstaterar han.

Att återplantera 550 000 träd beräknas kosta cirka 3,3 miljoner kronor, en summa som hamnar hos försäkringsbolagen. Men att plantera i vår är inte möjligt.

– Det finns inga plantor att få tag i. Allt är slut. Det är inte bara Gotland som drabbats, utan i hela sydöstra Sverige har man behov att återplantera, säger Ingvar Hansson.

I år kommer flera att vilja plantera även på hösten, men om det kommer att finnas plantor att tillgå då är oklart.

– Plantskolorna odlar bara så mycket som är beställt sedan tidigare, och det tar ett år att få en planta klar, säger Ingvar Hansson.

Det som Ingvar Hansson inventerat gäller yngre träd. Förra sommaren drabbades dock även äldre träd av torkan. Det har väckt frågan om de varit skadade av svampen diplodia pinea. Undersökningar har visat att svampen är spridd över stora delar av södra Sverige, och då även på Gotland.

– Under normala förhållanden är diplodia pinea ingen allvarlig svampsjukdom. Träden har motståndskraft, men vid svår torka sätts systemet ur spel och då kan svampen bidra till att öka skadorna, säger Laura Brodde vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Laura Brodde är doktorand och ska under två år följa de gotländska träden, för att sedan sammanställa resultaten. I nuläget vill hon inte dra några slutsatser, men säger ändå:

– Om ändrat klimat ger ökad torka kan svampen bidra till att öka skadorna, särskilt på marker med dålig jordmån. Där är träden som känsligast.

I höstas inventerade Laura Brodde en mängd torra träd norr om Visby. En nedslående syn, tycker hon.

– Man förundras över det som hänt. Jag undrar vilken effekt kombinationen av klimatförändringar, torka och svampangrepp kan ha på landskapsbilden framöver, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!