Under onsdagen arrangerade Länsstyrelsens Gotland och Försvarsmakten en stor totalförsvarskonferens på Wisby Strand, där man bland annat diskuterade upprustningen av såväl det militära försvaret som det civila.
En av de medverkande under dagen var Nils Svartz, överdirektör för myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som höll ett föredrag med titeln "Om krisen eller kriget kommer". Han menar att det finns skäl för såväl den offentliga sektorn som för privatpersoner att tänka i banorna av just "om".
– Privatpersoner uppmanar vi ju att skaffa ett lager där man säkerställer att man har vatten, värme och mat för en period så att man ger sig tid att organisera sig. När det gäller den offentliga sektorn, och främst då länsstyrelsen, har de en väldigt viktig roll när det gäller arbetet med krisberedskap, vilket är en viktig del av totalförsvaret, säger han.
Enligt Nils Svartz är människor som bor på Gotland, och landsbygden i allmänhet, generellt bättre på att förebereda sig på en eventuell krissituation än vad människor boende i storstäderna är.
– Det kan låta fördomsfullt av mig, men det är den bild jag har. Jag upplever att människor i till exempel Stockholm lever mer á la minute och inte funderar så mycket på vad man har hemma och hur man klarar sig utan vissa förnödenheter, säger han, och fortsätter:
– På Gotland har man fortfarande i stort sett ett jordbrukssamhälle med stor produktion av till exempel ägg och kött, vilket gör att man kan vara självförsörjande under en längre tid.
Nils Svartz menar även att sockenuppdelningen kan vara till Gotlands fördel om kris eller krig kommer till ön.
– Det skapar en naturlig gemenskap där man håller ihop och gör saker tillsammans. Det är en bra förutsättning när man ska organsiera sig.
Under ditt föredrag på totalförsvarskonferensen sade du att "kriget inte står runt hörnet, men att vi ser gråzonsproblematik". Kan du utveckla det uttalandet?
– Jag menar att vi alla måste vara uppmärksamma på påverkanskampanjer. Det finns makter som vill plantera nyheter och information med syftet att få till ett splittrat samhälle där man ställer grupper mot varandra. Både privatpersoner, företag och organisationer måste fundera över hur de ska skydda sin information och se över sin "cyberhygien".