Barbro Stenqvist och Birgitta Andersson har ännu inte kunnat sätta något i jorden på sina kolonilotter i norra Visby.
– Förra året kom våren mycket tidigare. I år är det bara vitlöken som börjat komma upp, men tulpanerna och hyacinterna som normalt sett brukar synas har inte dykt upp än, berättar Barbro Stenqvist.
Birgitta Andersson har haft kolonilott i 20 år, men i år har det än så länge inte funnits mycket att göra med jorden.
– Jag har börjat ta bort ogräs, det har varit så kallt och tråkigt väder så det går inte att plantera än. Nu när solen kommer längtar man verkligen ut, säger hon.
Så fort marken blivit varm är det potatis och frön till palsternacka som åker först ned i marken, berättar de.
– Potatisen vill jag ha tidigt. Den brukar bli klar till midsommar men det är frågan om den blir det i år. Jag förgror potatisen hemma genom att stoppa dem i äggkartonger så hinner de bli groddar på, då går det lite fortare, säger Barbro Stenqvist.
I väntan på varmare temperaturer förbereder hon marken så gott det går. Förutom potatis ska jordplätten snart fyllas av jordgubbar, hallon, tomater, gurka, sparris, rabarber, lök och morötter.
– Jag gör i ordning alla rabatter och nu när jorden är kall gör jag upp fåror och hoppas att det blir sol, då kommer värmen ned lättare, säger hon.
Patrik Roos, ägare till Follingbo trädgård, odlar egna penséer som han sätter i oktober så att de ska klara kyla bättre till våren. Så fort solen tittade fram i mitten av veckan slog blommorna ut, och nu ska de 25 000 plantorna flyttas ut från växthuset.
– Jag kan inte minnas senast det var kallt så länge som nu. Jag borde egentligen sålt flera tusen. Jag har april på mig för sedan börjar folk handla sommarblommor, berättar han.
Men i stället för att slänga penséerna på komposten när man tröttnat på dem kan de vårdas och stå hela sommaren.
– Om man klipper ned dem och håller dem korta så kan man plantera dem i rabatten, så växer de i solen, säger Patrik Roos.
Även Växthuset Linds i Visby påverkas av den långa vintern.
– Jag skriver dagbok varje dag i och med att vi är i en väderberoende bransch, och jag kan se att våren är tre till tre och en halv veckor sen. Det är ingen bra start för branschen, säger Alexander Holsner, vd på Växthuset Linds, och visar sin väderapp i mobilen och kan konstatera att vädret framöver känns hoppfullt.
Han berättar att det ännu inte går att gräva ned buskar och träd i jorden eftersom marken är för nedkyld.
– När det gäller vårblommorna så handlar det mer om lust. Det är inte så att vi inte säljer något alls men vi är sena. Är det kallt så finns inte lusten där att göra vårfint på trappan, säger Alexander Holsner.
Men det finns inte bara nackdelar med en kall och blöt start på våren:
– Det har regnat mycket och det är bra med fukt långt ned i jorden. Det kommer att bli finare gräsmattor i år och när värmen kommer är det bara att tillsätta gödsel. En kall och seg säsong brukar innebära att det blir finare i naturen, säger Alexander Holsner.
Vädret indikerar att våren nu gör sitt intåg, och i och med den tror Alexander Holsner att lusten att plantera återvänder.
– Det vi vill ha nu är soliga dagar med temperaturhöjningar som kommer successivt. Kortvarig frost på morgonen klarar växten, om man slänger en kökshandduk över penséerna så klarar de sig, tipsar han.