Vårpigga citronfjärilar fladdrar över blå scilla och torrt fjolårsgräs bakom prästgårdsladugården. Här står en nybildad förening i startgroparna att dra i gång arbetet för en stor satsning på ett trädgårdscentrum. Två miljoner kronor har sökts från länsstyrelsen och Leader, som delar ut bidrag från EU.
– Bo Hammar och jag pratade om att det skulle vara roligt att göra en visningsträdgård, han är intresserad av äpplen och jag av rosor, säger Annkristin Bäckström Jacobsson.
Bo Hammar är genetiker och bor i Hörsne, han har bland annat varit lärare på Lunds universitet. Annkristin bodde de första åren hos mormor i det så kallade ”Granatska nybygget” i Lau och har bott många år på fastlandet. Där har hon bland annat varit med att marknadsföra Julita gård i Sörmland.
– Det är ett av landets främsta friluftsmuseum och genbank för mellansvenska äppelsorter, rabarber och krusbär, säger Annkristin Bäckström Jacobsson.
När hon flyttade ”hem” till östra Gotland, till Burs och huset som Laurin år 1885 byggde med det gigantiska äppelträdet, började Annkristin samla in gotländska rosor.
– De äldre rosorna försvinner i snabb takt. Många är redan borta, säger hon, och berättar att hon i sin egen trädgård har mellan 30 och 40 olika sorter av de rosor som ska ingå i visningsträdgården.
Tankarna på visningsträdgård vid prästgården växte vidare och Annkristin kontaktade prästen i Burs, Emil Stenhammar, för att få med honom på tåget.
– Han sa ja, det var precis hans vision när han flyttade hit och såg miljön, säger hon.
Om pengar beviljas under hösten är föreningen ”Prästträdgården i Burs” redo. Redan till nästa sommar kan den första verksamheten vara igång. Här ska bli en stor trädgård med främst olika gotländska äppelsorter och rosor. Anläggningen ska vara öppen för allmänheten, med gratis entré. Den som vill ska kunna köpa med sig både äppelträd och rosenbuskar. Drivkraften för att få verksamheten att gå runt är den trädgårdsutbildning, med tolv elever per år, som planeras – och som ska ge den huvudsakliga intäkten.
– Jag tycker att upplägget är helt fantastiskt, att ha visningsträdgård samtidigt som det är en genbank, säger Annkristin Bäckström Jacobsson.
Även Bo Hammar är entusiastisk.
– Jag är uppvuxen i en fruktträdgård och när jag kom till Gotland fanns här massor av unika äppelsorter, säger han.
Varje äpple har sina egna egenskaper. Bo Hammar berättar om den senaste upptäckten, en sort han hittade i skogen vars äpplen har en speciell gen som gör att musten inte oxiderar.
– Musten blir som rosévin och jag misstänker att genen finns i det området, säger han.
På sin gård i Hörsne håller Bo Hammar på att ympa en del av de äppelträd som ska planteras vid prästgården i Burs. Han håller också kurser i ympning, det ökade intresset för såväl trädgård som för äldre äppelsorter gläds han åt.
Den mycket taggiga och lokala rosen ”Levidepimpinell” förde Annkristin Bäckström Jacobsson samman med Frida Tollertz i Levide. Rosen växte bakom Fridas lagård och hon är utbildad trädgårdsmästare, markbyggare och landskapsarkitekt. I Burs svarar hon för sakkunskapen. Tillsammans håller de på att ta fram en ettårig trädgårdsutbildning.
– I Sverige behövs det varje år 5 000 nya utbildade trädgårdsskötare, hos fastighetsägare, kyrkan och kommuner, säger Annkristin Bäckström Jacobsson.
Nu jobbar de på att hitta en modell som berättigar till studiemedel, och som ger betyg att söka vidare med. En huvudman eller universitet söks.
– Vi tittar bland annat på ”Ockelbomodellen”, där Gävle universitet står för utbildningen som sker på Wij trädgårdar i Ockelbo, säger Annkristin Bäckström Jacobsson.
I Burs bor också mycket trädgårdsintresserade Grace Carlberg, hon svarar för färg och form och har gjort en första ritning över trädgården.
– Jag har ritat in ungefär 30 äppelträd, så det blir ganska stort, säger hon.
Som ett nav i mitten finns en väldig rundel med rosarium. Här blir olika kvarter med gamla gotländska rosor. Besökaren leds därifrån vidare mot ett lusthus.
– Där kan vi tillsammans med kyrkan tänka oss bland annat utomhusvigslar, säger Grace Carlberg.
Drömmar finns om kafé och butik. I prästgårdsladugården finns planer på utställning, för att belysa prästgårdens roll som kultur- och kunskapsspridare.
Klockaren i Burs, Petra Appelqvist, håller på att ta fram en kyrkogårdsrabatt med de växter som förr kunde tänkas ingå i en klassisk kyrkbukett.
– Det fina med att trädgården ligger i Burs är att det finns så mycket annat. Kommer besökarna hit åker de vidare till Vanges gårdsmuseum, till Stavgard och till konstnärer. Vi får orten att bli mer vital och trädgården blir ett dragplåster inte bara för de som är trädgårdsintresserade, säger Annkristin Bäckström Jacobsson.