”Forskarfredag” är ett EU-arrangemang som når drygt en miljon besökare i mer än 370 städer i Europa. I Sverige arrangeras vetenskapsfestivalen på 28 orter, varav en av dem är Visby. Det är andra året festivalen arrangeras på Gotland, men i år har den utökats från förra året.
– I år är kulturarvsåret, och därför känns det naturligt att Riksantikvarieämbetet är med och visar sitt arbete. Sedan har vi tema hållbarhet/vatten, där Region Gotland får berätta om dricksvattenprojektet, säger Petra Lindberg, kommunikatör på Uppsala universitet Campus Gotland.
Det är Uppsala universitet Campus Gotland, Fenomenalen och Riksantikvarieämbetet som arrangerar.
– Vi alla har olika ingångar men vi har ett gemensamt uppdrag att skapa och sprida kunskap, och det här är ett bra tillfälle att jobba tillsammans, säger Petra Lindberg.
Festivalen pågår fredag och lördag denna vecka. På fredagen är det några programpunkter riktade till högstadieelever. Utöver det kommer barn få chansen att göra laborationer i Fenomenalens lab. På fredag kväll är det "After Science" där forskare och experter berättar om sina respektive fält. Även på lördagen finns chans att träffa forskare, att göra laborationer och experiment. Alla evenemang är på Fenomenalen.
Tanken med ”Forskarfredag” är bland annat att få barn och unga att upptäcka forskning och vetenskap.
– Det finns en del förutfattade meningar om att man måste vara på ett speciellt sätt för att bli forskare, men så är det inte. Därför är det viktigt att visa att det är helt vanliga människor och att du kan bli det om du vill, säger Lisa Berg på Fenomenalen.