Ulf Jarvin bor intill länsväg 142 i södra Fide och han har länge sett hur bilister kör för fort förbi den rastplats som ligger ungefär 500 meter från hans hus. En hastighetsundersökning som gjordes av NTF under en julivecka bekräftar det som han redan visste – 80 procent bröt mot hastighetsbegränsningen.
– Det är så skrämmande siffror att man inte tror att det är sant, säger Ulf Jarvin, som själv bekostat undersökningen.
– Egentligen ska polisen sköta det här men de är i princip aldrig här och mäter hastigheten, säger han.
Vägsträckan som går förbi Käldhagen, där det finns rastplats och badstrand, sänks till 60 kilometer i timmen under sommaren, resten av året är det 80 som är maxhastighet. Ulf Jarvin vill antingen att hastighetskameror placeras på platsen eller att hastigheten sänks ännu mer under sommaren.
– Jag har haft kontakt med länsstyrelsen och sagt att de bör sänka farten från 60 till 50, kanske till och med 40, för då kan man nämligen få övergångsställe. Vilket skulle vara bra vid Käldhagen, säger han.
Fredrik Persson, lokalpolisområdeschef på Gotland, säger att polisen dagligen arbetar med trafiksäkerheten på de gotländska vägarna.
– Men vi kan omöjligt vara på alla platser på ön. Vi gör vad vi kan, men det är inte bara de i Fide som vill att vi ska ha kontroller. Antalet fordon ökar också markant på sommaren, men vi blir inte fler, säger han.
Under fjolåret skedde fler dödsolyckor i trafiken än vanligt, då sex personer omkom. Fredrik Persson menar att det är något som polisen arbetar hårt för att motarbeta.
– Vi har försökt att göra en analys av förra årets dystra trafikstatistik för att se var dödsolyckorna och olyckorna med svårt skadade skett. Då kom vi fram till att de flesta av de här var singelolyckor på vägar med hastigheter på 70 kilometer eller högre. Det har varit inriktningen ganska konstant under året, säger han.
Statistiken över antalet fortkörningsböter under sommaren är fortfarande inte sammanställd.
– Fram till juni gjorde vi över 300 rapporter om hastighetsöverträdelser, och då är inte fartkamerorna inräknade. Det kan man jämföra med 2016 då vi gjorde 480 rapporter under hela året, säger Fredrik Persson.
Lars Thomsson (C), ledamot i regionfullmäktige och regionstyrelsen, har förståelse för att de närboende kan tycka att man borde göra ytterligare hastighetssänkningar, men Centerpartiet tycker att det är fel väg att gå.
– Jag tror inte på ytterligare sänkningar. Då blir cirkeln kring Visby ännu snävare, ytterst handlar det om att man ska kunna bo och pendla över hela Gotland, säger han.
För två år sedan antog regionstyrelsen en motion skriven av Centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna om att Region Gotland bör arbeta för att den statliga vägpengen höjs så att standarden kan öka på de gotländska länsvägarna så att hastigheten kan bli 90 kilometer i timmen på fler sträckor.
– Grunden är att Gotland får för lite i statligt bidrag till vägarna. Vi får inte ta del av den nationella potten eftersom vi är för små, vi ligger verkligen i strykklass. Vi kan inte fortsätta att ligga på den här nivån, säger Lars Thomsson.
NTF gör ofta oberoende mätningar för exempelvis Trafikverket och Region Gotland, men inte lika ofta för privatpersoner. Med hjälp av en låda som innehåller en radar mäts fordonens hastigheter dygnet runt med mycket liten felmarginal, enligt NTF. Anna Rönnle, projektledare på NTF Gotland, säger att resultatet från Fidemätningen ser ovanligt dåligt ut.
– Det är fruktansvärt. Folk upplever att de har bra sikt där, men de tänker inte på att vägen är ganska smal och att det är flera utfarter, säger hon.
Mätningen visade även att en riktig fartdåre hade passerat platsen den 7 juli i en hastighet av 171 kilometer i timmen.
– Det har vi informerat polisen om, säger Anna Rönnle.