Ett unikt bekymmer har dykt upp på Gotland. När vägarna inte saltas vintertid sker en viss del av halkbekämpningen med kalkflis istället för med sand. Det ställer till problem för bilisterna. Krossad kalk upp till en halv centimeters storlek sprids på vägarna vid halka.
– Jag tycker att det har blivit värre, förut körde de mer med sand och den binder sig inte lika lätt, säger Jörgen Eriksson på Däckia i Visby.
Jörgen monterar av bakhjulet på en Hyundai och visar. Inuti fälgen, utom synhåll utifrån för bilens ägare, sitter en tjock beläggning. Med hjälp av en hammare bankar Jörgen loss stora bitar, uppemot ett halvt kilo på en enda fälg.
– Det blir som cement, faller en bit bort blir det obalans i däcket, säger han.
Kunder kommer in och vill ha en hjulbalansering, sedan deras bil börjat gå konstigt, ovetande om bekymret.
– Däcken kan slitas ojämnt och bilen mår inte bra av att det ruskar, säger Jörgen Eriksson.
De största kalkstensflisen är en halv centimeter i diameter, med vassa kanter. Bilarnas lack, men också fönsterrutor och strålkastarglas, blir som blästrade, menar Jörgen Eriksson.
Han visar bakkanten på en skärm till en fem år gammal bil. Där har all färg slipats bort och plåten är blottlagd.
– Så länge bilens ägare håller sig på Gotland är det inga problem, men åker bilen över till fastlandet börjar den rosta av saltet, säger Jörgen Eriksson.
Nybergs Entreprenad sköter 150 mil statliga vägar på ön. Halkbekämpning köps in från öns stenindustri.
– Vi vill hellre använda flis, sand är en ändlig resurs och naturprodukt, säger Per Martis på Nybergs.
Han uppskattar att mellan 5 000 och 10 000 ton årligen sprids på utsatta ställen, som korsningar och kurvor, vid halt väglag.
Nybergs halkbekämpning styrs av en upphandling med Trafikverket.
– Ur miljösynpunkt väljer vi kalkkross. Alla branscher resonerar så att naturgrus, där sand kommer ifrån, är vansinne, säger Nybergs vd Per Stephani.
Han menar att så länge upphandlingen med Trafikverket medger kommer viss halkbekämpning med kalk att fortsätta.
Jörgen Eriksson på Däckia råder bilister som kör mycket på öns vägar är att själva tvätta fälgarna, och spola dem bakifrån med slang, var 14:e dag. Med fortsatt spridning av kalkkross på vägarna, menar han, kan bilisterna behöva tänka extra noga på hur de kör.
– Mot allt finns ett botemedel, håll avstånd. Och tvätta bilen så att du ser att du får bort sumpen i hjulen. Vi får leva med problemen, jag tycker ändå att det är bättre än salt, säger Jörgen Eriksson.