Trafikverket fortsätter att satsa på trafiksäkerhetskameror. Under 2017 sätts 250 nya kameror upp i landet. Sedan tidigare finns 1 500 på plats. Gotland får inga nya fasta kameror nästa år, men väl inom den närmaste planperioden. Välmotiverat, enligt trafiksäkerhetsexperter på ön, med tanke på de många olyckorna den senaste tiden.
– Det blir åtta nya kameror på 140:an. Den exakta placeringen är inte klar, men utreds nu, säger Nils Högfeldt på Trafikverket.
Trafikverkets regionansvariga sammanställer önskemål om kameror och sen görs en prioritering:
– Vi har utgått från en lista med 900 platser och valt ut de 250 som bäst uppfyllt våra kriterier, säger Eva Lundberg, samordnare på Trafikverket.
Urvalet baseras på trafikmängder, uppmätta hastigheter och olycksrisker. Vägsträckor där bilisterna i snitt kör fem kilometer i timmen över hastighetsgränsen och där det som årsmedeldygn passerar 3 000 fordon är aktuella.
Tobias Engström, gruppchef inom polisen på Gotland har många års erfarenhet av trafiksäkerhetsarbete:
– Efter vad jag förstår får vi de nya kamerorna 2018. Det är mycket välkommet. Sträckan Visby-Klintehamn är svårt olycksdrabbat..
Sedan cirka tio år finns två fasta trafiksäkerhetskameror på Gotland, en i vardera riktningen, på länsväg 143 vid Roma. Anna Rönnle, verksamhetsansvarig för Gotland på trafiksäkerhetsorganisationen NTF, var med när de placerades ut. Också hon välkomnar beslutet om fler kameror:
– Det senaste året var rena katastrofen med otroligt mycket olyckor. Beteendet i trafiken har blivit aggressivt och nonchalant. Väg 140 är tätt trafikerad, så där är det klart motiverat, men det kan man säga om länsvägarna 143 och 148 också.
Samtidigt efterlyser hon en attitydförändring:
– Jag tror hundra procent tycker man ska vara nykter bakom ratten, men att köra 90 på en 80-väg tycker många är oproblematiskt. Men högre fart leder till fler och svårare olyckor.
Utöver de fasta kamerorna har polisen tillgång till en mobil kameravagn, som används både på Gotland och i Stockholmsområdet. Ett par månader är den på ön.
– Ett bra komplement till annan trafikövervakning, säger Tobias Engström. Med en mobil enhet kan man återkoppla till synpunkter från allmänheten på för höga hastigheter.