"Du ska inte vara rädd för att bli påkörd"

Flera personer vittnar om att trafiksituationen runt Östercentrum är problematisk. Nu vill centrumanställda se en förändring.

Foto: Emelie Stenqvist

TRAFIK2019-02-23 16:45

Förare som kör för snabbt, bilar som står parkerade där de inte ska och allmän oförsiktighet vid övergångsställen. Det är några exempel på hur trafiksituationen runt Östercentrum ser ut. Incidenten på torsdagen, då två fotgängare blev påkörda vid Solbergaskolan, har ytterligare satt ljus på frågan. Även om den inte skedde i direkt anknytning till centrum.

– Jag blev chockad och ställd. Lyckligtvis gick allt bra. Men det är klart att man inte vill att sådant ska hända i området, säger Magnus Olsson som är verksamhetsledare på Visby Centrum AB.

Han berättar att de sedan tidigare arbetar i samverkan med polisen för att skapa en tryggare trafikmiljö. Detta då de har märkt att det är ett problem. Framför allt på Östertorg.

Enligt ordningsvakten Christian Engström är det många förare och cyklister som inte håller sig till hastighetsbegränsningen, som är gångfart.

– Jag tycker att det har blivit värre men jag vet inte om det är nonchalans eller okunskap, säger han och berättar att en kollega var nära att bli påkörd.

Även Anja Smittsarve som är varuhuschef upplever att det är ett problem och hon tror att det skulle hjälpa om man exempelvis satte upp farthinder.

– En dag när jag gick ut från butiken så kom en bil i väldans fart. Så är det även vid Hemmakväll och vid Solbergaskolan. Man ser att det är många som tvärnitar vid övergångsställen. Det märks också att det skapar förvirring då folk inte vet om de ska gå över eller inte och förarna vet inte om de ska köra, säger hon.

På Östertorg, som är ett gångfartsområde, får endast yrkesfordon samt motordrivna fordon som transporterar exempelvis sjuka personer eller gods köra. Privatpersoner har alltså inte rätt att köra på området annat än för att korsa det.

I nuläget finns det inte mycket centrumledningen kan göra rent praktiskt åt situationen, då det ansvaret ligger på regionen. Men Magnus Olsson säger att de har påbörjat vissa åtgärder tillsammans med polisen.

– Trafikreglerna kan vi inte påverka men vi vill göra det vi kan. Vi kommer skicka ett informationsbrev till yrkesförarna och nästa steg är att polisen kommer stå här med laser. Det är absolut något vi har pratat om. Du ska inte gå på ett torg och känna att du är rädd för att bli påkörd, säger han.

Bestämmelser för trafik på gågata och gångfartsområde

1 § På en gågata och ett gångfartsområde gäller följande.

1. Fordon får inte föras med högre hastighet än gångfart. (gäller även cykel)

2. Fordon får inte parkeras på någon annan plats än särskilt anordnade parkeringsplatser.

3. Fordonsförare har väjningsplikt mot gående. (gäller även cykel)

På en gågata får motordrivna fordon inte föras annat än för att korsa den. Sådana fordon får dock föras på gågator om det behövs för

1. varuleveranser till eller från butiker eller motsvarande vid gågatan,

2. transporter av gods eller boende till eller från adress vid gågatan,

3. transporter av gäster till eller från hotell eller motsvarande vid gågatan, eller

4. transporter av sjuka eller rörelsehindrade personer till eller från adress vid gågatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om