Det var under onsdagsmorgonen som Gotlands Trafikråd stod som arrangör för ett panelsamtal om Gotlands kommunikationer till och från ön i framtiden. I en av hörsalarna i Donnerska huset hade representanter från bland annat Trafikutskottet, näringslivet, idrottsrörelsen och Trafikverket samlats för att dela sin syn på hur framtidens förbindelser mellan fastlandet och Gotland bör fungera.
Mellan de deltagare med verksamhet på ön fanns det en bred samsyn om att förbindelsernas tillgänglighet och frekvens är avgörande för ön och dess invånare och prioriteten vid nästa upphandling om trafiken bör vara att det inte blir någon försämring på de punkterna.
Även Stefan Engdahl, chef för verksamhetsområdet Planering på Trafikverket, delar den bilden.
– Tillgängligheten är väldigt viktig, inte bara för Gotland utan för hela Sverige, säger Stefan Engdahl.
Samtidigt medger han att det finns en stor utmaning gällande de kostnads- och klimatmål som Trafikverket får i uppdrag att arbeta mot av regeringen. År 2030 ska utsläppen i Sverige ha reducerats med 70 procent och 2045 ska Sverige vara klimatneutralt. Att ta hänsyn till regeringens ramverk och samtidigt säkerställa god tillgänglighet i framtiden är en balansgång som inte är lätt och kommer kräva tekniska framsteg.
– Det är den tekniska utvecklingen som ska lösa problemet för oss och när det gäller fartygsutveckling och ny teknik så sker den i steg. Det är intressant att veta när de stegen tas och det styr inte vi över, utan vi följer utvecklingen där.
Stefan Engdahl säger att Trafikverket försöker anpassa upphandlingsperioderna så att de ska kunna gå hand i hand med den tekniska utvecklingen. Till exempel är den fortsatta utvecklingen av vätgasdrivna fartyg något Trafikverket följer med intresse.
– Vi har en utmaning med att nå både kostnadsmål och klimatmål, och där tror jag på den tekniska utvecklingen. Men det är stora investeringar som behöver göras.
– Här behöver vi vända på alla stenar så att vi både har den här goda tillgängligheten och når målen. Men där har jag optimism och tror på den tekniska utvecklingen och vi vänder på alla stenar nu på Trafikverket för att hitta en bra upphandling, säger Stefan Engdahl.
Upphandlingsprocessen är igång och planen är att det 2027 ska finnas ett åttaårigt avtal på plats med en option på två år till.
Klubbchefen för Endre IF, Karin Wennbo, talade om hur Gotlands idrottsrörelse påverkas av hur väl trafiken mellan fastland och ö fungerar och betonade vilka konsekvenser som finns med begränsade förbindelser. Till exempel leder det till att utövarna tvingas till längre bussresor och extra hotellnätter vilket blir en kostnadsfråga men det uppstår ytterligare problem när tidsåtgången blir större, framförallt för Gotlands idrottande ungdomar.
– Är du 16 år och precis har börjat gymnasiet så är det mycket annat som konkurrerar, men skola och sådant, som gör att man det på ett annat sätt än om du ska spela bortamatch i Klintehamn jämfört med om man ska spela bortamatch i Nynäshamn. Det är en väldig skillnad i tidsåtgång, säger Karin Wennbo.
– Det tycker jag blir den stora risken med det, att ungdomarna kanske väljer att sluta.
Hon lämnar panelsamtalet med en känsla av att det finns ett genuint intresse och engagemang för att det fortsatt ska finnas fungerande kollektivtrafik och transporter till Gotland.
– Vi får hoppas att det inte bara är tomt prat, avslutar hon.