Polisen berättar om rallysommar

Hastigheten är i många fall livsfarligt hög. Det menar polisen, som i sommar gripit nära tre gånger så många för fortkörning jämfört med samma tid i fjol.

Hastighet. Tobias Engström mäter ofta bilisters hastighet, på många sträckor är den alldeles för hög menar han. 130 på 80-väg höll en som stoppats i sommar.

Hastighet. Tobias Engström mäter ofta bilisters hastighet, på många sträckor är den alldeles för hög menar han. 130 på 80-väg höll en som stoppats i sommar.

Foto: Henrik Radhe

Trafiken2016-09-29 10:00

I sommar har hastigheten varit hög på de gotländska vägarna. Under juni, juli och augusti har polisen gripit 222 bilister för fortkörning, mot 76 samma period förra året.

– Det är fruktansvärt allvarligt att många har så dålig respekt för den högsta tillåtna hastigheten. Vi vill att medborgarna ska komma hem till sina familjer och inte bli skadade eller avlidna, säger polisen Tobias Engström.

Han har i sommar själv stoppat många bilister för fortkörning. En del i rena vansinnesfärder.

– Vi hade en som låg i 130 kilometer i timmen på 80-sträcka. Det finns de som kört fortare, säger han.

Tobias Engström konstaterar att trafikforskning visar att hastigheten är direkt avgörande. Årets sommar har varit olycksdrabbad, med såväl bilister som motorcyklister inblandade.

– 70 kilometer i timmen gör skillnad. Jag har varit på olyckor där bilister kört in i träd, då förstår man betydelsen av farten. Kroppen fortsätter framåt i den hastighet som bilen höll, säger Tobias Engström.

Vissa vägsträckor har varit extra hårt drabbade, där många bilister trampat hårt på gasen. Dit hör länsväg 562, som blivit en ”smitväg” söderut förbi Stenkumla och Västerhejde.

– Den vägen är ett återkommande problem och de flesta som fastnat där har kört 90 kilometer i timmen eller mer på 70-sträckor, säger han.

I den senaste tidens debatt har polisens omorganisation fått kritik. De trafikpoliser som fanns tidigare har tagits bort, i dag har alla poliser gemensamt ansvar för trafikövervakningen.

– Siffrorna visar att trafik är ett fortsatt prioriterat område och att våra medarbetare själva känner att de får göra nytta och vara delaktiga gentemot medborgarna, säger han.

Polisen på Gotland får ofta in tips om vägsträckor där hastighetsgränserna respekteras dåligt.

– Många upplever hastigheten som ett problem. Fortsatta tips är ett sätt för oss att inrikta oss och att göra effektiva punktinsatser, säger Tobias Engström.

Han menar att den totala trafiksituationen på Gotland har blivit stressigare, med bilister som har för små marginaler.

– Man kan inte köra i fatt tiden. Är du sen till jobbet eller lämningen på dagis är det bättre att ringa och säga till, råder Tobias Engström.

Han varnar för blöta och snart hala vägbanor på Gotland.

– Jag skulle vara jätteglad om jag och mina kollegor slapp åka hem till anhöriga och tala om att någon dött. Jag hoppas att vi alla kan hjälpas åt att ta ansvar, säger Tobias Engström.

Fartkamera Roma:

Sommartrafiken:

222 bötfälldes av polisen juni till och med augusti i år.

Samma period 76 för år 2015 och 97 för 2014.

335 fast januari till och med augusti i år.

Samma period 313 för år 2015 och 222 för 2014.

2 669 fick blåsa i alkotest i sommar och 40 åkte dit för drog- eller rattfylleri.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!