Sedan 1 februari i år råder skärpta regler kring mobilanvändande när man kör bil. Efter en initial bättring bland bilister ser man från polisens sida att det blivit sämre igen
– Det fungerade bra ett tag när förbudet kom, men sedan tycker jag att det har ökat igen, säger polisinspektör Pelle Setterwall.
Setterwall upplever att det finns en viss grupp som utmärker sig i negativt hänseende.
– Det är mycket firmabilar som man ser, hantverkare och vvs-bilar. De sköter mycket kring firman samtidigt som de kör, men de borde kunna ha en handsfree.
En annan iakttagelse är att, företrädesvis unga, förare upplevs ägna sig åt mobilen utan att prata i den.
– Det finns de som lägger telefonen på passagerarsätet och sedan fingrar på den när de kör, det kan bli väldigt vingligt.
Förseelserna blir dock svår att leda i bevis, att det verkligen var mobilen som användes och orsakade den irrationella körningen.
– Det krävs nästan att det sker i ett lågfartsområde och att man på nära håll med säkerhet ser hur personen talar i telefon eller använder den på annat sett. Annars kan föraren hävda att det har hållits i något annat föremål, exempelvis ett glasögonfodral, säger Pelle Setterwall.
Vidare kan polisen inte skriva ut böter direkt på plats, då det olämpliga mobilanvändandet ännu inte finns med bland ordningsbotsbrotten.
Den som bestämmer bötesbeloppen i ordningsbotssystemet är riksåklagaren.
– Anledningen till det är att när det kommer en ny bestämmelse så avvaktar man att få vägledning från domar. Riksåklagaren vill ha ett antal domar som underlag innan det fastställs vad bötesbeloppet ska vara, säger kommissarie Mikael Blomgren vid polisens avdelning för verksamhetsstyrning och analys i region Stockholm.