Sex personer förolyckades i trafiken under gångna året. I den siffran är händelsen där en student omkom i samband med vagnåkandet inräknad.
Övriga fem skedde på det statliga vägnätet, där det alltså är tillåtet att köra 60 kilometer i timmen eller fortare.
– Förutom det kan vi inte se någon direkt röd tråd, det är både kollisioner och singelolyckor, tre av dem i torrväder och dagsljus, två i fuktigt väder och mörker, säger Tobias Engström, polisen.
Med sina tio år som trafikpolis bakom sig har han dock plockat upp en annan möjligen röd tråd: Att det går allt hetsigare till på vägarna.
Förarna är mer stressade och ägnar sig inte sällan åt mobilsurfande bakom ratten, vilket innebär ökad olycksrisk:
– Kroppen kopplar bort vissa signaler, till exempel reaktionsförmågan, säger Engström.
Med tanke på det ökade antalet olyckor har polisen analyserat läget på de gotländska vägarna och kommit fram till tre viktiga punkter:
o Under första halvåret inträffade 60 trafikolyckor (29 av dem bara i juli), runt hälften var singelolyckor.
o Många inträffade vid korsningar eller av svängande fordon.
o De flesta inträffade där hastighetsgränsen är 60 eller mer.
Analysen gav vid handen att det inte speglat polisens sätt att göra hastighetskontroller, vilka snarare gjorts vid skolor eller andra sträckor med låg hastighet.
Därför har arbetet omprioriterats och större vikt läggs nu vid sträckor med högre hastighet.
– När vi får info från allmänheten att folk verkar köra för fort på en viss väg sätter vi upp kontroller där, det ger oftast omedelbar effekt, säger Tobias Engström.
Vad gäller trafiksäkerhetsarbetet har polisens omtalade omorganisation enligt Tobias Engström bidragit till att man nu jobbar mer tydligt mot den lokala lägesbilden, där trafiken är ett av fyra områden.
– Vi medarbetare har tagit fram åtgärder som är relevanta för medborgaren och oss själva utan att order ska komma uppifrån. Bland annat därför har vi 37 procent fler rapporterade trafikförseelse under 2016 än året före, säger han.
En siffra som inte är viktig för siffrans skull, utan för att uppmärksamma fordonsförare på vad som verkligen gäller i trafiken.
Hur trenden med ökad stress ska brytas har Tobias Engström dock inget klart svar på, men har ger gärna några tips:
o Ha förståelse för varandra i trafiken.
o Var ute i god tid, samma sträcka tar inte alltid samma tid.
o Var ytterst noggrann vid vänstersvängar.