Under sommaren är området vid infarten till den populära badplatsen Blå lagunen minst sagt överparkerad. Förutom en full parkering vid badet, väljer många badsugna trafikanter att ställa bilen i vägrenen på väg 690.
En av de boende i närområdet är Gustav Eklöf, som upplever en frustration över att parkeringsproblemet inte är löst.
– När det är varmt väder är det ett rent kaos. Jag har gjort ett flertal försök att få dit polisen för att lappa, och för att få upp skyltar. När folk ställer bilarna på båda sidor av vägen blir det sämre sikt och barn springer ut i vägen, säger Gustav Eklöf.
Han har bott i Fleringe sedan 1960-talet och upplever att trafikfaran har ökat de senaste åren.
– Det är positivt att folk har upptäckt den här fantastiska platsen, men det gäller att följa upp utvecklingen. Jag vill bara uppmärksamma risken för olyckor. Jag bävar för den dagen ett barn blir överkört, säger han.
Gotlandspolisen delar uppfattningen att parkeringen utgör en risk, både för trafiksäkerhet och för räddningstjänstens framkomlighet.
– Det är ett återkommande problem varje sommar. Vi är ute på plats när inte ens räddningstjänsten kommer fram. Det har varit drunkningstillbud där, så det är viktigt att det fungerar. Står det fordon trafikfarligt eller hindrande kan vi skriva en p-bot, men det hjälper inte problemet i stort, säger stationsbefälet Mikael Lindqvist.
Polisen har uppmärksammat Länsstyrelsen och markägarna i området på riskerna.
– Vi kan inte avsätta tid för att styra upp parkeringssituationen. Vi delar människors oro i högsta grad och har påtalar det för de ansvariga, säger Mikael Lindqvist.
Anna-Lena Fritz, enhetschef vid Länsstyrelsens Naturvårdsenhet, är medveten om parkeringsproblemen.
– Vi har vid olika tillfällen försökt utöka parkeringen, men fått avslag av Naturvårdsverket då det är klassat som Natura 2000-område. P18 Idrottsklubb som sköter parkeringen har inte heller befogenheter att göra något ute vid vägen.
Hon ser dock en möjlig förbättring till nästa års badsäsong.
– På uppdrag av Naturvårdsverket har vi gjort en förstudie för området, som är aktuellt för att bli nationalpark. Om området där badplatsen ingår blir nationalpark, ska det kunna ta emot ännu fler besökare. Då kan det behövas flera entréer på olika platser, entrévakter och en utökad parkering.
Naturvårdsverket kommer under hösten att fatta ett beslut om området ska bli en nationalpark, uppger Anna-Lena Fritz.