2013 började en ny lag gälla som innebär att "föraren vid färd på väg endast får använda mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning om det inte påverkar körningen på ett trafikfarligt sätt".
Det är en relativt tillåtande formulering jämfört med resten av EU.
– Jag pratade med en polis som sa att bara ett fåtal hittills har bötfällts på Gotland. Den här regeln kräver mycket av polisen, som måste bedöma om föraren kört på ett farligt sätt eller inte, säger Karsten Farkas, sekreterare inom Motormännens lokalklubb på Gotland.
Lagändringen visar sig dessutom ha ytterst begränsad effekt. Enligt Motormännens senaste nationella undersökning har mobiltelefonanvändandet i trafiken ökat från 2012 till 2016.
Karsten Farkas tror att den moderna telefonen som sådan är en del av problemet. Ju mer som finns i den, desto mer används den rent generellt, är hans teori.
– Mobilen tar upp mer och mer av vår tid, oavsett om vi går med barnvagnen, sitter på tunnelbanan eller kör bil. Den innehåller så mycket i dag, med exempelvis olika typer av nyhetsflöden.
I genomförandet av undersökningen har Motormännen tittat närmare på yrkesförarna och tagit fram särskild statistik för dem.
De visar sig vara ännu sämre än genomsnittet, med ett mobilsnackande på elva procent.
– Återigen ser vi att yrkestrafiken tar alldeles för lätt på trafiksäkerheten. Yrkeschaufförer borde var ett föredöme i trafiken, inte tvärtom, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, i ett pressmeddelande.
Håkan Kraby, distriktsordförande i Transportarbetareförbundet på Gotland, är bekymrad över den siffran.
– Det är självklart inte bra om vi är överrepresenterade. Problemet är att vi hela tiden ska vara anträffbara. Vi argumenterar för att man åtminstone ska ha ett headset i bilen, men det är inte alla arbetsgivare som vill ta den kostnaden heller, säger han.
Behöver ni ta tag i frågan ytterligare?
– Ja, självklart, vi måste prata med medlemmar och arbetsgivare om hur vi ska lösa det här.
Pratar du själv i mobilen i bilen?
– Ja, det händer, när man är stressad sparar man tid på att prata och köra samtidigt. Jag har egentligen ett headset, men det händer att jag glömmer det hemma, erkänner Håkan Kraby.
Även Karsten Farkas är förare till yrket, inom taxibranschen.
– Visst använder vi också mycket mobiltelefoni i vårt yrke, men jag försöker i alla fall använda handsfree, säger han.