Det började med en Hollywoodskandal. Men det var efter ett Twitter-inlägg av skådespelerskan Alyssa Milano som det blev globalt.
I det bad hon alla som utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp att skriva "Me too" bland kommentarerna. Fenomenet spred sig snabbt även till andra sociala medier och omfattar nu tusentals människor världen över.
Många gotländskor har också skrivit "Me too", alternativt #Metoo eller "Jag också", som uppdatering i sociala medier de senaste dagarna.
En av dem är komikern Babben Larsson:
– Jag har varit med om många incidenter inom mitt jobb, men mina värsta erfarenheter kommer från tiden innan jag blev artist.
Är det en slump att initiativet kommer från nöjesvärlden?
– Svårt att säga, men det här förekommer överallt, det är inget unikt för underhållningsvärlden. Däremot fick det kanske större genomslag då det var väldigt kända personer som valde att kliva fram först.
Babben Larsson är glad att problemet lyfts fram ordentligt och att dess omfång blivit väldigt tydligt i och med initiativet från Hollywood.
– Vi har ett systemfel, där samhället inte lyckas med att få igenom bra normer. Personligen tror jag det är mycket kopplat till alkoholkulturen och även till andra missbruk. Det är ett jätteproblem med många drabbade. Även unga män råkar ut för det här, säger hon.
Emelie Bergbohm är kulturproducent, kommunikatör och tidigare GT-medarbetare. Även hon är övertygad om att problemet finns överallt – men hon är särskilt kritisk mot underhållningssfären.
– Jag upplever det som att många män inom nöjesvärlden tycker det är okej att bete sig svinaktigt. Överhuvudtaget är det nog många som inte fattar vad de gör, de tror att de bara är roliga eller så, säger hon.
Även Emelie Bergbohm har skrivit "Me too" i sociala medier.
– Bland annat när jag jobbade på GT fick jag mejl från män som var... kopplade till att jag är kvinna. Någon skrev till exempel att "är man så lättklädd som du är, så kan man inte skriva".
– Sedan fanns det lärare i skolan som ville att man skulle vara fysiska med dem för att få bekräftelse. En gång var det en taxichaufför som vägrade släppa ut mig, han "skämtade" om att han skulle åka iväg och göra saker med mig.
Ändå anser sig Emelie Bergbohm vara lyckligt lottad.
– Det finns sånt som hänt som jag inte vill nämna, men ändå mindre än bland många av mina bekanta. Jag har haft vänner som varit i långa relationer där allt verkat jättebra, men sedan har det kommit fram helt ofattbara saker efteråt. Det är så vanligt att våra kroppar inte får vara i fred, varken på gatan, på kontoret eller i hemmet.
Många har blivit illa berörda av att se de sociala flödena fyllas med "Me too".
Pia Tofténius, församlingspedagog i Visby domkyrkoförsamling:
– Det är mina tidigare konfirmander, det är vänner och kollegor. Man inser verkligen hur otroligt vanligt det är, allt från tafs och kommentarer till grövre övertramp. Det finns en manlighetsnorm där patriarkatet tar sig stora friheter.
Kommer du ta upp "Me too" med dina konfirmander?
– Ja, men vi jobbar redan mycket med det här. Vi har också pratat om att återuppta våra tidigare kurser i självförsvar för tjejer, berättar Pia Tofténius.
Och jodå, hon har skrivit orden "Me too", hon också.
– När jag jobbade som säkerhetsvakt var det vanligt med sexistiska kommentarer. Jag var också nära att bli våldtagen en gång, i en park i London, trots att det var fullt av folk runt omkring mig.