Problemet, som inneburit att ungdomarna känner sig utsatta och obekväma, har enligt en förälder GT talat med existerat sedan i höstas.
Enligt uppgift har männen vid ett flertal tillfällen varit vid och i skolan efter skoldagens slut, såväl under hösten som efter årsskiftet.
Många elever dröjer sig vid den tiden på eftermiddagen kvar i den ännu öppna skolbyggnaden för att plugga eller bara ”hänga”.
– De vågar egentligen inte säga ifrån av rädsla för att det ska bli ännu värre, de känner sig trakasserade genom såväl ord som personernas blotta närvaro, berättar föräldern.
Karin Lekander är biträdande rektor på Wisbygymnasiet. Hon säger att man inom skolan arbetar aktivt med att elever och personal ska känna sig trygga.
– Vi har elevstödjare som rör sig i skolan och även lärare som vistas bland eleverna. Ser vi någon som vi inte upplever inte bör befinna sig avhyser vi dessa, skolan är ingen offentlig plats, säger hon.
Gymnasieskolan har även elevskyddsombud som emellanåt kommer med synpunkter på saker som kan förbättras.
– Uppmärksammas vi på något problem så försöker vi lösa det. Vill elever stanna kvar efter skoltid är det något positivt, med den här informationen måste vi se över rutinerna ytterligare, säger Karin Lekander.
Sedan våren 2018 har Wisbygymnasiet arbetat med att se över den fysiska säkerheten och tryggheten på skolan.
Historiskt har den svenska skolan byggt på öppenhet, vilket kan ställa till bekymmer i en tid då skalskyddet måste förstärkas. Inte minst på Wisbygymnasiet där undervisningen sker i nio olika byggnader.
Ett antal tänkbara medel för ökad trygghet har identifierats, som kameraövervakning, kodlås, id-kort till såväl personal som elever med inbyggt ”blipp-system” samt mer personal på allmänna ytor.
Planen är att det i sommar ska tas beslut om vilka åtgärder som faktiskt ska genomföras. Rolf Andersson är försörjningschef inom Region Gotland:
– Vi har via ett branschföretag fått förslag på åtgärder som passar våra lokaler. För närvarande tar vi fram ett kostnadsförlag vilket förhoppningsvis beslutas till sommaren.
I dagsläget bär personal på skolan synliga id-brickor, i det nybyggda Sävehuset finns en bemannad reception där besökare till skolan förväntas anmäla sig.
Wisbygymnasiet är Gotlands enda kommunala gymnasieskola med i dag omkring 1500 elever.