Parets upptäckt: Påkört rådjur låg och blödde i trädgården

En tidig söndagsmorgon hittade Johanna Fredriksson och Andreas Thomsson ett svårt skadat rådjur i sin trädgård utanför huset i Träkumla.

Rådjuret var allvarligt skadat och ena bakbenet var obrukbart.

Rådjuret var allvarligt skadat och ena bakbenet var obrukbart.

Foto: Andreas Thomsson

Träkumla2024-09-25 12:05

Det var när paret skulle ut och rasta sina hundar på söndagsmorgonen den 15 september som de upptäckte att något låg hopkurat under ett träd i trädgården.

– Det var ett rådjur, en bock med horn. När det reste sig såg vi direkt att ena bakbenet var helt av, det bara hängde där och det var en massa blod. När den såg oss komma ut blev den rädd och hoppade i väg och vi kunde se att den hade blivit påkörd, säger Johanna Fredriksson.

Paret ringde polisen och försökte samtidigt få tag i en eftersöksjägare medan de följde efter bocken, som försvann in på grannens tomt. Först efter ett par timmar fick de svar hos polisen men då hade de redan själva fått tag i den jägare som är ansvarig för deras område.

– Då kom jägaren till slut och hittade rådjuret i våra grannars trädgård i en buske, den orkade inte ta sig så långt. Jägaren avslutade lidandet, säger Johanna Fredriksson. Hon fortsätter:

– När jag pratade med polisen så sade de att ingen hade ringt in någon olycka och det kändes inte alls så roligt. Våra hjärtan brast när vi såg det här stackars djuret och att veta att det hade legat ganska länge i vår trädgård kändes hemskt. Det var ändå fint att den hamnade hos oss så vi kunde hjälpa den, vi är tycker mycket om djur.

Hur olyckan gick till går inte att veta men om det var någon som smet från platsen tycker Andreas Thomsson att personen borde ha vetat bättre.

– Det är så onödigt. Om man bara hade ringt och markerat platsen på en gång hade man kunnat hitta det mycket tidigare och sparat en massa onödigt lidande, säger han.

undefined
Johanna Fredriksson och Andreas Thomsson visar var rådjuret försvann in på grannens tomt. Där tappade de bort det men eftersöksjägaren kunde hitta det ett par timmar senare och avliva djuret.

Linus Olsson är länsansvarig jägare på Gotland. Han tror att den som körde på rådjuret inte nödvändigtvis måste ha känt till det.

– Det händer att rådjuren springer ut, kanske mot ett lastbilssläp och då märker man det inte. Så det behöver inte vara så brutalt så att någon har kört på det och sedan åkt därifrån. De allra flesta ringer, säger han och fortsätter:

–Jag tror att det är väldigt sällan som någon åker därifrån med en skadad bil utan att ringa polisen för man får inte ut något på försäkringen om man inte har ett anmälningsnummer.

undefined
I trädgården hittade Johanna Fredriksson och Andreas Thomsson blodspår efter rådjuret.

Hur ska man då bete sig om olyckan är framme?

– Man ska först och främst sätta sig själv i säkerhet och kanske sätta ut en triangel om man ska sätta upp en markering där rådjuret har försvunnit eller om det ligger dött. Sedan ringer man 112 och får prata med regionledningscentralen som berättar vad de vill att man ska göra, berättar Linus Olsson.

När man gjort det, behöver man inte vänta på eftersöksjägare, utan kan åka därifrån. Linus Olsson tipsar också om att ladda ner appen 112.

– Om man ringer 112 genom appen, då får de både koordinater och platsangivelser på en gång.

Allra bäst är det ju förstås om man kan undvika en olycka. Den som har möjlighet kan till exempel montera extraljus på bilen för att enklare kunna se vilt vid vägkanten. Men att ha bättre koll är viktigast.

– Man behöver bredda sitt seende lite när man kör och inte bara titta rätt på körbanan, då har man ingen koll på det runt omkring. Det går oerhört fort när de ska ut på vägen och kan man då få syn på dem innan de kliver ut, då klarar man sig många gånger, avslutar Linus Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!