Tågstation i Malmö får golv från Gotland

Elementfabriken i Träkumla tillverkar nu de sista betongplattorna till Malmö tågstations nya golv. Totalt har sex personer arbetat med de specialtillverkade plattorna, designade av konstnären Gunilla Klingberg.

Konstnär. Gunilla Klingberg .

Konstnär. Gunilla Klingberg .

Foto:

Träkumla2010-07-17 04:00
För sju år sedan fick konstnären Gunilla Klingberg uppdraget att utsmycka Triangeln, Malmös nya tågstation. I augusti ska de gotländska betongplattorna vara på plats.
wFrån december kommer cirka 40 000 fötter varje dag att trampa på betonggolvet som gjutits i Elementfabriken på Gotland. För att undvika kalkstensbetongen slits fort har betongen testats.
- Vi testade stenen på Betonginstitutet i Borås under en månad och det ska hålla, säger projektledaren Anders Tegeström.
De 360 betongplattorna, specialgjutna i formar om 1 x 1 meter, består av ornamentsliknande mönster i form av exit- och återvinningssymboler, pilar och människor som springer. Tillsammans bildar de små mönstren ett annat, större mönster i golvet.
- Det ska symbolisera rörelse, men man ska också kunna se något nytt varje gång man går förbi. En tågstation symboliserar vardag. Vissa kanske kommer att gå på mitt golv två gånger om dagen, fem dagar i veckan i flera års tid. Jag ville göra något för dem, säger Gunilla Klingberg.

Hemligt recept
Processen med att få ihop rätt konsistens på betongmassan har tagit ett år. De slitstarka silikonformarna som betongen gjuts i har Anders Tegeström tillverkat vid sitt hus i Ire.
När betonggolven är gjutna läggs en svart massa med hemligt recept på stenen. För att få fram det slutgiltiga mönstret kommer stenarna att slipas när alla plattor är på plats.
- Det har varit en lång och spännande process. Det svåra har varit att få till gjutningen så att inget faller sönder eftersom mönstret är så finmaskigt, säger Anders Tegeström.
Anledningarna till att konstnären Gunilla Klingberg och projektledaren Anders Tegeström har valt att gjuta formerna i Träkumla är två.
- Vi ville ha en vit sten och då passar kalksten bra. Dessutom är det här en lagom stor fabrik som kan specialtillverka betong, säger Anders Tegeström.

Fler jobb
Han är den som har hjälpt konstnären att hitta fabriken på Gotland.
- Här finns duktiga betongarbetare som verkligen kan sitt hantverk, vi har varit mycket nöjda med att förlägga gjutningen här, säger han.
Specialprojektet har bidragit till att Elementfabriken tagit in extra folk, framför allt under sommaren.
Anders Tegeström avslöjar att fler jobb som kräver specialkompetens kan förläggas i Elementfabriken i Träkumla.
- Vi kommer att göra sittbänkar som ser ut som näckrosblad som ska placeras i Hammarby sjöstad. De tänkte vi nog gjuta här också, säger Ander Tegelström.
Citytunneln i Malmö började byggas 2005 och invigs den 4 december 2010.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om