Efter tidigare avslag har miljö- och byggnämnden nu gett klartecken till att ta fram en detaljplan för den så kallade "Träkumlagropen" där 70 nya bostäder planeras. Det stod klart efter nämndens sammanträde i onsdags. De planerade bostäderna är flerbostadshus, radhus och villor.
Förslaget med bostäderna är anpassat efter området där marken sluttar ned mot det tidigare sandtaget och som nu är vattenfyllt och används som badplats. Tanken är att husen ska placeras i olika nivåer så att samtliga bostäder får utsikt och uteplatser mot sydväst.
– Kan vi få till det så tror jag att det kan bli väldigt attraktiva bostäder med gröna ytor och vacker natur, säger Andreas Unger, ordförande i miljö- och byggnämnden.
Han menar att det behövs fler bostäder nära Visby, och att vatten- och avloppsfrågan är avgörande för att det ska kunna byggas bostäder som inte är anslutna till det kommunala VA-systemet.
– Det kvarstår en del utredningar för att det ska bli verklighet, men vi är positiva till att gå vidare med förslaget. Vi behöver utveckling även på platser där vi inte har kommunala ledningsnät. Här presenteras en lösning för enskilt avlopp som är intressant att utforska, säger Andreas Unger.
På fastigheten har det tidigare funnits en betongindustri. Nuvarande ägaren Heidelberg Materials Betong Sverige AB ser över sina fastighetsbestånd för att se om det går att hitta ny användning. I Träkumla vill man ersätta industrin med bostäder.
I den idéskiss som lämnats in föreslås att 12 villor, 34 radhus och trevåningshus med 24 lägenheter kan byggas på ytan norr om badplatsen väster om väg 142.
Som Helagotland.se har skrivit om har förslaget tidigare prövats och fått nej på grund av att området inte kan anslutas till det kommunala vatten - och avloppsnätet. Det ansågs tidigare heller inte lämpligt att anordna en särskild vatten- och avloppsanläggning för området. I den senaste ansökan har de sökande presenterat ett mer detaljerat förslag på enskild avloppslösning som är tänkt att dimensioneras för att möta hela områdets behov.
När detaljplanen kommer att vara klar kan Andreas Unger inte svara på:
– Det kan ta allt från tre till fyra år till längre tid. Med tanke på VA-utredningen som ska göras kommer det att ta tid, säger han.
Den nya detaljplanen ska gälla Träkumla Tjängdarve 4:1 som fastigheten heter.