Trångt blir trängre i Visby hamn

Med allt som redan händer i Visby hamn, eventuella alkobommar samt de framtidsplaner som finns för inre hamnen, så börjar det bli trångt.

Det finns många viljor om hur hamnen ska se ut, menar tekniska nämndens ordförande, Tommy Gardell (S).

Det finns många viljor om hur hamnen ska se ut, menar tekniska nämndens ordförande, Tommy Gardell (S).

Foto: Petra Jonsson

Trångt i hamnen (GT)2017-09-15 07:50

Onsdagens utspel av infrastrukturministern, Tomas Eneroth (S), har fått många inom Region Gotland att klia sig i huvudet. Om alkobommar blir verklighet är det ofrånkomligt att färjetrafiken påverkas.

– Det är mycket tryck från flera håll om hur hamnen ska användas och utvecklas. Diskussionerna pågår för fullt om vad som är möjligt, men måste vi inrätta alkobommar kommer det naturligtvis påverka hamnen och turlistorna, säger tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S), som ännu inte hunnit prata med förvaltningen.

I nuläget är det snarare fokus på den gångbro som ska leda kryssningspassagerare bort från hamnverksamheten.

När förundersökningarna för ett bryggeri i hamnen var som mest aktuella påbörjades förslag på ny detaljplan för hamnområdet och inre hamnen. Det finns inte mindre än tre olika översiktsplaner som detaljplanen ska anpassas till.

Förutom sjöfart innefattar de bland annat utveckling för turism och Campus Gotlands behov, kryssningstrafikens och gästhamnens framtida behov, parkering, utveckling för promenader och rekreation. Men även möjlighet till ny bebyggelse, kontor och andra verksamheter. Lägg därtill ett konkurrerande rederi som vill bedriva linjetrafik.

Patric Ramberg, teknisk direktör vid Region Gotland:

– Frågan är inte om, utan när. Ett konkurrerande rederi kommer förr eller senare, men det kan vi hantera med de färjelägen och terminalbyggnader vi har i dag. Däremot är frågan om alkobommar ny för mig. I övrigt tror jag det finns höjd för exploatering av inre hamnen.

I och med flytten av godstrafik till Klintehamns hamn så har flera möjligheter öppnats. När kryssningskajen står klar behöver inte de vanliga färjelägena användas för det ändamålet, vilket gör att exempelvis konkurrerande rederier kan få plats. Tommy Gardell ser inte heller några problem med konkurrerande linjetrafik:

– Jag ser det som en självklarhet att konkurrerande trafik måste få plats i hamnen. I framtiden kan inte Destination Gotland styra på det sätt de gör i dag, utan det måste vara möjligt för ett annat rederi att använda exempelvis terminalen.

Att planera för alla eventualiteter är omöjligt, och hamnchefen Mats Eriksson har ett rejält pussel att lägga, allrahelst om framtida konkurrerande trafik ska kunna använda eventuella framtida alkobommar tillsammans med Destination Gotland utan att få ett logistiskt kaos.

Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland, berättade i gårdagens GT att alkobommar är svårt nog att införa i hamnen som det är. Vad gäller ett konkurrerande rederi som ska dela terminalbyggnad och kajplats, säger han så här:

– Det finns utrymme i terminalen i dag som inte används, exempelvis i gamla restaurangen, men för att vi ska kunna utveckla vår verksamhet är det viktigt att vi har tillgång till våra kajlägen fem och sex, samt övriga ytor vi har i dag. Sen använder vi även kajläge sju i vår trafik, och det behöver vi ha tillgång till på samma sätt som i dag för att kunna växa, säger han.

Kvar finns kajläge fyra, rätt långt in i hamnen, där Gotlandsbåten lade till sommaren 2016.

Så även om konkurrerande linjetrafik inte verkar vara något logistiskt problem för regionen, så lär alkobommar definitivt bli det. Patric Ramberg är tydlig:

– Det kommer helt klart störa den logistik som finns där i dag. Det är redan ett oerhört ansträngt område under högsäsong och synnerligen störningskänsligt. Det är därför den springande punkten just nu är att bygga gångbron. Det här är verkligen en jätteutmaning för hamnchefen.

Alkobommar

Regeringen presenterar under nästa vecka höstbudgeten, där bland annat 78 miljoner kronor kommer avsättas för säkerhetsåtgärder i trafiken. Ambitionen är bland annat att säkra alla hamnar genom exempelvis alkobommar.

För två år sedan genomfördes konceptet på prov i Stockholm och Göteborg. För att få passera måste föraren göra ett automatiskt utandningsprov för att bevisa nykterheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!