Flygtrafiken till Gotland minskar mest i landet

Flygplatsen i Visby är den av Swedavias flygplatser som förlorar flest passagerare när inrikesflygandet minskar. Hittills i år har antalet resenärer minskat med fem procent. I branschen tror man att flygskatten påverkar resandet.

Gunnar Jonasson, flygplatschef.

Gunnar Jonasson, flygplatschef.

Foto: Malin Stenström

Trendbrott (GA)2018-10-24 06:30

Det svenska inrikesflygandet minskar och på det statliga flygplatsbolaget Swedavias tio flygplatser är det Visby flygplats, tillsammans med flygplatsen i Ronneby, som minskar mest.

Under de första nio månaderna i år flög 20 000 färre passagerare till och från Visby, vilket motsvarar en minskning med fem procent jämfört med förra året.

Det handlar om ett trendbrott. Under de senaste fem åren har antalet resenärer till Visby ökat mer än i riket. Ökningen har legat på mer än åtta procent om året i snitt.

– Det är inrikestrafiken som minskar. Där har vi en dämpad efterfrågan och en minskad kapacitet, konstaterar flygplatschefen Gunnar Jonasson.

Han är inte förvånad över att bakslaget kommer:

– Vi har haft en oerhört kraftig tillväxt. Efter en så stark tillväxtfas är det naturligt att det kommer en liten korrigering.

Flygresandet kan användas som en temperaturmätare för hur det går för näringslivet, men Gunnar Jonasson vågar inte dra några sådana slutsatser av det minskade resandet till Visby flygplats, för här har man haft lika många privat- som affärsresenärer.

Gunnar Jonasson tror i stället att tillbakagången beror på den nya flygskatten och ett fokus på flygtrafikens klimatpåverkan.

– Det handlar också om kapacitet. Flygen är ganska fulla och det bidrar till att vi inte ser någon tillväxt.

Flygbolaget Bra kan också notera en minskning av antalet resenärer, men håller ställningarna jämfört med branschen i övrigt. På sträckan Visby-Bromma har antalet resenärer minskat, men bara med två procent.

– Generellt ser vi att Bra inte har minskat lika mycket som marknaden i övrigt och det betyder att vi har tagit marknadsandelar från andra bolag, konstaterar Jim Hofverberg, kommunikationschef på Bra.

Även Jim Hofverberg tror att flygskatten har lett till ett minskat flygresande, men han tror också att det stigande bränslepriset, som lett till dyrare flygbiljetter, får fler att välja bort flyget.

– Vi har också sett att valet har påverkat flygresandet. Under valveckan valde fler att stanna hemma, berättar Jim Hofverberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!