I flera år har Gotland legat i topp vad det gäller skolkande gymnasieelever. Färsk statistik från Centrala studiestödsnämnden, CSN, visar att skolket minskat avsevärt det gångna läsåret.
– Det var mycket glädjande att höra, säger regionens gymnasiechef Lena Nordström, som har semester och ännu inte hunnit ta del av CSN:s rapport.
Förra året visade statistik från CSN att drygt 12 procent av de gotländska gymnasieeleverna fått sitt studiebidrag indraget på grund av skolk under läsåret 2015/2016. Det motsvarade 195 elever. Det här läsåret, 2016/2017, är den siffran 5,6 procent, vilket motsvarar 88 elever som fått studiehjälpen indragen på grund av för hög frånvaro.
– Skolorna på Gotland har alltid arbetat aktivt med de här frågorna och det är möjligt att åtgärderna nu börjar ge resultat, kommenterar Lena Nordström.
Sammanlagt i landet fick drygt 25 500 elever på gymnasiet studieindraget indraget till följd av skolk. Det motsvarar 7,9 procent av alla elever. Siffran är oförändrad jämfört med året innan.
Att andelen personer med indraget studiebidrag annars ökat de senaste tio åren förklarar CSN med att riktlinjerna för skolornas rapportering till CSN skärptes för fem år sedan. Gymnasieskolorna måste nu lämna in uppgifter om en elev varit frånvarande minst fyra timmar under en månads tid. Före 2012 kunde en elev vara borta 20 procent av undervisningstiden utan att studiebidraget påverkades.