Så få bygglov avslås eller överklagas

Bara drygt 3 procent av alla bygglov överklagades förra året. Det är en kraftig minskning jämfört för några år sedan, där Gotland var en av de kommuner då flest bygglov överklagades.

Förändringar och effektiviseringar inom bygglovsenheten de senaste åren kan ha påverkat att färre bygglov överklagas, tror anställda.

Förändringar och effektiviseringar inom bygglovsenheten de senaste åren kan ha påverkat att färre bygglov överklagas, tror anställda.

Foto: Henrik Radhe

Trenden har vänt (GA)2018-08-13 07:20

Under förra året lämnades 906 bygglovsansökningar in till byggnadsnämnden. 17 av dem avslogs, alltså 1,88 procent. 3,3 procent av alla bygglov och förhandsbesked överklagades till länsstyrelsen under 2017. I 63 kommuner överklagades en högre andel bygglov och förhandsbesked än på Gotland. Detta visar statistik från Boverket. Bara några år tidigare, år 2014, placerade sig Gotland i topp på listan över kommuner med flest överklaganden av bygglov. Madeleine Johansson, biträdande chef på byggenheten på Region Gotland, tror att minskningen av antal överklagande ärenden kan bero på att förvaltningen är mer noggrann med att motivera sina beslut i dag.

– Vi har bättre beslutsmallar som innehåller det som behövs för att beslutet ska vara rättssäkert. Ett stort arbete har lagts ned på detta, skriver hon i ett mail.

Förutom detta har regionen lagt stort fokus på att förbättra rutinerna för hantering av ärendena, att det ska finnas tydlig information till den sökande på hemsidan och med kommunikationen med sökanden, enligt Madeleine Johansson. Dessa åtgärder tror hon kan ha bidragit till att minska antalet överklagade ärenden:

– Då kunderna redan i ett tidigt skede kan se vad det finns att förhålla sig till, och därmed är mer medvetna om risken för avslag om de bygger inom känsliga områden eller inte följer detaljplanen.

GA har tidigare skrivit om att vanliga anledningar till överklaganden är skymd havsutsikt i kustnära boenden eller att man får en granne. Anders Ramberg, chef för planenheten, anser att en tänkbar förklaring till att överklaganden har minskat är att det varit färre känsliga ärenden.

– Det kan bero på vilka typer av bygglov det har ansökts om under den här perioden. Om det är en ansökan som ligger inom plan så är det generellt ingen som bråkar lika mycket, säger han.

Bygglovschefen Bo Eriksson berättar att bygglovsenheten genomgått stora förändringar sedan han började arbeta där för två år sedan.

– Vi har rekryterat nya, kompetensutvecklat personalen så att de ska känna sig tryggare, vi håller koll på arbetsbelastningen och jobbar med att få ner sjukskrivningarna. Det låter som vanliga saker men det är otroligt viktigt, säger han.

Dessa förändringar, plus ett antal praktiska förändringar i arbetssätt, tror Bo Eriksson är ett vinnande koncept.

– Det är inga revolutionerande saker men enheten var i stort behov av stabila ramar. Det här jobbar vi fortsatt med också, vi behöver bli ännu bättre, säger han.

Bygglovsansökningar

Under 2017 lämnades 906 bygglovsansökningar in till Region Gotland. 17 av ansökningarna avslogs.

94 ansökningar om förhandsbesked lämnades in. Åtta avslogs.

33 av 1 000 (3,3 procent) bygglov och förhandsbesked överklagades till länsstyrelsen.

I 63 kommuner överklagades en högre andel bygglov och förhandsbesked än på Gotland.

Högst andel överklaganden hade Stenungsund (9,69 procent) och Eslöv (8,39 procent).

Källa: Boverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om