I Sundre socken, så långt söderut man kan komma, ligger kursgården och vandrarhemmet Sjövärnsgården. I början av 50-talet bestod vandrarhemmet bara av en byggbarack som nyttjades av försvaret. Efterhand byggdes baracken på i två etapper och blev militärförläggning. Under 90-talet när det svenska försvaret drog ned på sin verksamhet tog Sjövärnskåren Gotland över byggnaden och Sjövärnsgården blev en kursgård i den frivilliga försvarsorganisationens regi.
Efterhand har organisationens marina verksamhet flyttat norröver och platsen har istället kommit att bli mer av ett uppskattat vandrarhem.
Annie Bärnevåg jobbade inom försvaret och hittade hit för 17 år sedan. Först hjälpte hon till på helger, sedan veckovis. De senaste åren har hon skött stället på egen hand. Från mitten av april till mitten av september – helt ideellt.
– Från början ansvarade vi volontärer kanske för en vecka eller så under säsongen. Men de senaste fem åren har jag skött allt från bokning till fakturering själv. Min make har skött trädgården.
Och det här har skett helt utan ersättning?
– Ja, det har alltid varit så. När jag gick i pension sa jag att jag kan sköta allt så får man lite bättre kontroll på verksamheten.
Det är i början av augusti och stället är knökfullt. De senaste dagarna har telefonen också gått varm på grund av "den där ovanliga fågeln", berättar Annie.
Efter 17 år har Annie bestämt att det här blir sista sommaren. Man ska sluta när man är på topp säger hon.
– Förhoppningen är att det ska fortsätta i samma anda. Jag har skämt bort gästerna – så exakt på samma vis kanske det inte blir.
Kan vem som helt ta över och jobba här eller måste man ha en bakgrund inom försvaret?
– Nej, men du måste vara medlem i Sjövärnskåren och styrelsen har pratat med ett par personer som är intresserade.
Det är mest företag som hyr in sig för konferenser på våren och hösten. Efter midsommar kommer de som bara vill semestra. När det är Almedals- och medeltidsvecka vallfärdar Visbybor hit för att få lite lugn och ro, berättar Annie.
Hur känns det att lämna efter alla de här åren då?
– Det blir en omställning efter alla somrar här, lite vemodigt. Det finns gäster här som blivit vänner för livet. Det har verkligen varit jätteroligt. Jag brukar läsa i gästboken efter varje sommar och det är ganska fantastiskt hur mycket värme och beröm man hittar där. Men nu har jag satt ned foten och den 9 september gör jag min sista dag och sedan bär det av hem till Årsta i Stockholm och jobb inom hyresgästföreningen. Jag klättrar på väggarna om jag inte har något att göra, skrattar Annie.