Gotlänningarna tryggast i landet

Bara en av tio gotlänningar känner sig otrygg med att vistas utomhus eller avstår helt från att gå ut sent på kvällen och ingen annanstans är oron för inbrott mindre än här.

Polisområdeschef. Torbjörn Nilsson.

Polisområdeschef. Torbjörn Nilsson.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Trygghet (GA)2017-01-24 05:15

Svaren från drygt 300 gotlänningar, som deltagit i Brå:s årliga trygghetsundersökning, visar att få känner sig otrygga utomhus sent på kvällen här. På Gotland tycker också hälften så många, jämfört med riket i stort, att otryggheten påverkar deras livskvalitet. Bara tre procent svarar att otrygghet påverkat deras beteende och exempelvis fått dem att välja en annan väg eller färdmedel eller avstå från en aktivitet.

– Det är bra naturligtvis. Sen är det inte bra att tryggheten sjunker i vissa delar, säger polisområdeschefen Torbjörn Nilsson.

Han menar dock att ön generellt är en trygg plats.

– Ja, definitivt! Min känsla och min uppfattning är att det är tryggare på Gotland än på många andra platser. Sen finns det givetvis områden att jobba med, säger Torbjörn Nilsson.

Till exempel har oron för överfall/misshandel ökat till tolv procent, den högsta noteringen sedan undersökningen började göras 2006. Så åtminstone en del av gotlänningarna upplever otrygghet.

– Det är ändå viktigt att jobba med. Det ska vara noll procent helst, säger Torbjörn Nilsson.

Gotlänningar känner också mindre oro över brottsligheten i samhället, än svenskar i genomsnitt. När det gäller uppfattningen om brottsutvecklingen i Sverige, tror 68 procent av öborna att antalet brott har ökat kraftigt eller något de senaste tre åren, mot 72 procent i hela riket.

På Gotland är också både risken och oron för att utsättas för brott mindre än i riket. Ingen annanstans i Sverige är så få oroade för bostadsinbrott som här, bara åtta procent, mot 19 procent i riket.

– Risken för att bli utsatt för inbrott på Gotland är väldigt låg, säger Torbjörn Nilsson.

Förklaringarna är flera.

– Dels är den typen av människor som ägnar sig åt inbrott i större skala, relativt få. Sen finns det en social kontroll på Gotland som är större än på många andra platser och vi inom polisen har bra kontroll på våra brottslingar. Vi får också ofta bra hjälp med att klara upp inbrott, säger Torbjörn Nilsson.

Förtroendet för rättsväsendet i stort, är detsamma på ön som i riket – 61 procent. Men gotlänningarna har större förtroende för hur polisen behandlar såväl misstänkta som utsatta.

– Vi gör ett gott jobb i de delarna och jobbar med att bli ännu bättre. Vi hoppas att det ska synas och märkas i nästa trygghetsundersökning, säger Torbjörn Nilsson.

Nationella trygghetsundersökningen

Genomförs av Brottsförebyggande rådet, Brå, sedan 2006.

Bygger på intervjuer med 322 slumpvis utvalda personer i åldrarna 16 till 79 år.

Så svarade gotlänningarna:

10 % känner otrygghet vid utevistelse sen kväll (riket 19 %)

10,6 % uppger att de utsatts för brott mot enskild person, där misshandel, hot, sexualbrott, personrån, bedrägerier och trakasserier ingår (riket 13,3 %).

21 % känner oro för att närstående ska drabbas av brott (riket 29 %).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om