Under en längre tid har Region Gotland haft möjlighet att sända varnings- eller informations-sms till mobilabonnenter med adress i ett visst område.
Så har gjorts bland annat vid vatten- och avloppsstörningar.
Christer Stoltz är beredskapschef inom Region Gotland:
– Problemet då är att vi bara nått just de som är registrerade där. Även om du varit bortrest har informationen nått din mobil.
Efter flera års diskussioner, där integritetsaspekten varit den stora stötestenen, träder nu en lagändring i kraft 1 juli.
Denna gör det möjligt att nå dem som faktiskt befinner sig inom det berörda området, för vilka informationen kan vara livsviktig.
– Ta Almedalsveckan, där vistas tusentals personer men inte särskilt många har sin telefon registrerad i innerstaden, säger Christer Stoltz.
Systemet har funnits i flera år i bland annat Norge, och det är just en norsk tjänst – lokationsbaserad larmning – som den nya möjligheten bygger på.
Berörd myndighet skickar, vid exempelvis en storbrand eller en gasläcka, en begäran om riktat varningsmeddelande till SOS Alarm, som i sin tur verkställer utskicket.
Vilken är den stora vinsten med lagändringen?
– Att vi faktiskt kan nå de personer det berör. Det är mycket positivt, det här har vi väntat på länge, säger Christer Stoltz.
Vid behov av VMA, viktigt meddelande till allmänheten, används i dag främst Sveriges Radio och Sverige Television.
Det finns även möjlighet att använda tyfoner, vilket dock aldrig gjorts i modern tid. Det fanns med i diskussionen under storbranden på Cementa i Slite i slutet av maj men nyttjades aldrig.