Gotlänningar tryggast i Sverige

Gotland är det län i Sverige där flest känner sig trygga. Däremot ökar känslan av otrygghet under juli månad.

Gotlänningarna känner sig tryggast i landet.

Gotlänningarna känner sig tryggast i landet.

Foto: Joel Nilsson

Trygghetskänsla2017-11-12 11:45

Gotland är det län där flest uppger att de känner sig trygga i sitt område. Det visar rapporten "Svenskarna och trygghet 2017" som har tagits fram av Verisure i samarbete med Kantar Sifo.

86 procent av de tillfrågade gotlänningarna uppger att de känner sig trygga i sitt område, vilket är den högsta siffran i hela Sverige. Gotlänningarna utmärker sig även i sin tro på att andra känner

sig trygga, 100 procent av gotlänningarna har svarat att de tror att andra känner sig trygga i deras område.

Däremot känner sig fler gotlänningar otrygga under sommaren. Enligt undersökningen känner sig 62 procent av gotlänningarna otrygga här under juli månad, i snitt i övriga Sverige ligger motsvarande siffra på 43 procent. Enligt rapporten kan den ökade känslan av otrygghet sommartid ha att göra med en ökad tillströmning av besökare under "Stockholmsveckan" och Almedalsveckan.

Gotlänningarna oroar sig även minst i landet för inbrott. Här uppger knappt var femte person att de är oroliga för inbrott, motsvarande siffra i landet är i snitt drygt var tredje person.

Brandskydd är den främsta anledningen till att man känner sig trygg hemma, enligt rapporten. På andra plats rankas grannarna. Att ha människor omkring sig är en starkt bidragande faktor till att man känner sig trygg, detta gäller särskilt för de som bor i villa. Hunden visar sig inte bara vara människans bästa vän, det är även en viktig bidragande faktor till att skapa en känsla av trygghet. Var fjärde svensk uppger att de skulle känna sig tryggare om de hade en hund i hemmet.

Stora skillnader mellan kvinnor män

Unga kvinnor otryggast i Sverige

Kvinnor känner sig generellt sett mindre trygga än män (65% jämfört med 72%). Känslan av trygghet sjunker ju yngre man är. Knappt 60 procent av alla unga vuxna som är 17 år uppger att de känner sig trygga. Allra mörkast är dock siffrorna för unga kvinnor18 år– inte ens varannan kvinna i åldrarna 18–29 uppger att de känner sig trygga.

Det är även en större andel unga kvinnor som uppger att de är ganska eller mycket oroliga för inbrott – mer än dubbelt så många som den genomsnittlige svensken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om