Så klarar du ekonomin i januari

December är för många en dyr månad. Julklappar, jul- och nyårsmat och mellandagsrean kan gräva djupa hål i plånboken. Bankrådgivaren Camilla Kostur tipsar om hur du klarar privatekonomin i januari.

Monica Karlsson, Lokrume: "Jag köper det som är billigt. Om jag hittar något börjar jag köpa julklappar redan under mellandagsrean till nästa jul, så slipper man stressen med."

Monica Karlsson, Lokrume: "Jag köper det som är billigt. Om jag hittar något börjar jag köpa julklappar redan under mellandagsrean till nästa jul, så slipper man stressen med."

Foto:

Tuff månad (GA)2018-01-08 05:15

Januari, och den ekonomiska baksmällan från december, är här. För att ha goda chanser att klara ekonomin även denna månad berättar Camilla Kostur, placerings- och försäkringsrådgivare på Handelsbanken Gotland, att det viktigaste är att göra en budget.

– En budget ska inte vara betungande. Nu i januari kanske man redan betalat alla stora utgifter, dela upp det du har kvar per dag och se hur mycket du har att röra dig med, säger hon, och fortsätter:

– Det finns många appar som är bra hjälpmedel. Utnyttja även din bank och boka ett möte om du vill ha råd.

Förutom att göra en budget är det bra att ha en buffert, säger Camilla Kostur.

– Lyckas du få ihop två månaders utgifter som buffert har du en bra utgångspunkt om till exempel bilen eller tvättmaskinen går sönder.

Hon tipsar även om att lägga upp en bobuffert.

– Riktlinjerna kan vara att lägga undan fem kronor per kvadratmeter per månad för dem som bor i bostadsrätt, och tio kronor per kvadratmeter per månad för villa. Pengarna kan sedan gå till huset.

Om det inte är nog med att julklappar och mat ska köpas i december så lockar även butikerna med mellandagsrea och låga priser.

– Det gäller att tänka efter om man verkligen har behov av det eller om det bara kommer att bli liggandes i garderoben, säger Camilla Kostur.

Det som kan göras såhär i efterhand är att skära ner på utgifterna.

– Ofta kan man inte påverka sin inkomst, men däremot utgifterna. Tänk över om det finns någon prenumeration som går att avsluta och om du verkligen behöver det dyraste träningskortet. Att ha köpfria perioder blir allt mer i ropet, det kan man testa, säger Camilla Kostur.

Hon och hennes kollegor träffar ibland personer vars kreditskulder eller låneskulder med skyhöga räntor har skenat iväg. Rådet är att inte stoppa huvudet i sanden utan att ta tag i problemet.

– Lås in kreditkortet. Det är klart att man kan ligga på minus någon månad men det är hög ränta om man nyttjar krediten och inte betalar tillbaka. Jag skulle se det som en sista utväg. Jag säger också nej till sms-lån. Låter det för bra för att vara sant är det ofta det, säger hon.

Har du något tips till den som inte bara har det tufft ekonomiskt i januari utan även resten av året?

– På den nivån gäller det att se över de stora utgifterna, som att byta till ett billigare boende och fundera på om man verkligen har behov av bilen. Men det är inte kul att bara överleva, man måste även få leva, säger Camilla Kostur.

Camilla Kostur tipsar:

Efter att du betalat alla större kostnader, titta på hur mycket du har kvar och räkna ut hur mycket du har att röra dig med per dag.

Rensa hemma och tänk efter om det finns någonting du kan byta eller sälja.

Påbörja en buffert. Ha en stående överföring varje månad och ha som mål att få ihop två månaders utgifter så har du en bra grund.

Ha inte bufferten för lättillgänglig, så blir det inte lika enkelt att "sno" pengar därifrån.

Dela upp exempelvis hemförsäkringen eller CSN-lånet så att du betalar månadsvis i stället för års- eller kvartalsvis så känns det inte lika tungt.

Utnyttja bankens rådgivare om du vill ha tips och hjälp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!