Föreställningen ”Det du inte såg” spelas vanligtvis på Dalateatern i Falun, men gör nu ett gästspel på Gotland. Föreställningen kommer spelas på Joda bar och kök klockan 18:30 på torsdagskvällen. Manuset baseras på Patrik Sjöbergs självbiografi med samma namn som föreställningen. Pjäsen handlar om den unga höjdhopparen Patrik Sjöberg som i raketfart tog över den svenska fridrottshimlen. Men bakom framgångarna dolde sig ett stort mörker då han under flera år utsattes för sexuella övergrepp av sin tränare.
Den gotländska regissören och skådespelerskan Karin "Kickan" Holmberg kom på idén efter att ha läst Patrik Sjöbergs självbiografi, och snart var bollen i rullning. Det är hon själv som är pjäsens regissör.
För Kickan är det stort att föreställningen nu besöker hennes hemort.
– Det är jätteroligt för mig som gotlänning att den kommer hit. Det var min idé att den skulle spelas på Gotland.
Pjäsen är framförallt riktad till ungdomar och för att fånga deras uppmärksamhet är tempot högt. Under besöket på ön kommer flera skolklasser att se föreställningen. Efter pjäsens slut får publiken också möjlighet att tala om sexuella övergrepp med en dramapedagog.
Patrik Sjöberg läste inför premiären pjäsens manus. Men det var först när han nyligen själv såg föreställningen som han på allvar blev engagerad.
– Patrik tyckte verkligen om den. Hans reaktion överträffade alla mina förväntningar och efter besöket blev han väldigt intresserad, säger Karin Holmberg.
”Det du inte såg” har inte bara berört Patrik Sjöberg personligen, utan även publikens reaktioner har varit överväldigande. Biljetterna har sålt bra och regissören vittnar om att det inte är ovanligt att flera faller i gråt under pjäsen.
– Det är inte ofta man ser medelålders män få tårar i ögonen, säger Kickan.
Flera barn har efter att ha sett föreställningen tagit mod till sig och berättat om sexuella övergrepp som de utsatts för. Nu hoppas Kickan att ännu fler ska våga söka hjälp.
– Patrik Sjöberg själv var tyst om övergreppen i 30 år. Men jag hoppas vi bidrar till att fler faktiskt berättar. Det är viktigt att ämnet ständigt är på agendan.