"Det som skiljer oss från Gotland är att vi har en bro"

Det är inte bara de gotländska aktörerna som oroar sig för en sommar med reserestriktioner. På våra grannöar Öland och Åland kämpar man också för att hålla sig över ytan.

Vid sidan av lantbruket är besöksnäringen Ölands andra ben. Sedan coronapandemin bröt ut har campingplatser och konferensanläggningar på ön haft ett stort tapp både ekonomiskt och i bokningar. Majoriteten av företagen inom besöksnäringen är precis som på Gotland småföretag som ofta är familjeägda.

Vid sidan av lantbruket är besöksnäringen Ölands andra ben. Sedan coronapandemin bröt ut har campingplatser och konferensanläggningar på ön haft ett stort tapp både ekonomiskt och i bokningar. Majoriteten av företagen inom besöksnäringen är precis som på Gotland småföretag som ofta är familjeägda.

Foto: Montage. Privat och Suvad Mrkonjic/TT

Turism & besöksnäring2020-05-26 08:09

Att den gotländska besöksnäringen känner en oro inför frånvaron av sommargäster har uppmärksammats både i lokal och nationell media. Men Gotland är inte den enda ön som är beroende av besökare. Åland och Öland har också sin högsäsong under sommaren, och även där ängslas man över de konsekvenser som en "förlorad" sommar kan innebära.

– Det skulle vara förödande för Öland om det inte öppnas upp för resande, men vi vill ju också att man ska släppa på restriktionerna för att situationen har blivit bättre. Det är en svår ekvation att eliminera smittspridning och skydda riskgrupperna samtidigt som näringslivet blöder, säger Ilko Corkovic (S), ordförande i kommunstyrelsen i Borgholms kommun.

De har vid sidan av regeringens stödpaket tagit till en rad lokala åtgärder. Bland annat har kommunen, tillsammans med Borgholm Energi AB, köpt presentkort på restauranger och butiker till sina anställda. Detta till en kostnad av ungefär 400 000 kronor. Man har även bjudit personal inom vård och äldreomsorg på tre gratis luncher. 

– Det har varit ett sätt att främja näringslivet och samtidigt att visa uppskattning för personalen, säger Ilko Corkovic.

Hittills har kommunen lagt 2,5 miljoner kronor på olika åtgärder. Johan Göransson, turistchef på Ölands turistbyrå, menar att de lokala paketen är till stor hjälp men påpekar att det är statens åtgärder som har störst påverkan på besöksnäringen.

– För att Öland ska må bra måste det komma rätt restriktioner som tillåter en viss typ av resande. Även om många företagare är oroliga så tror vi fortfarande på sommaren. Vi vet att den inte blir normal men vi hoppas att vi kan välkomna en viss typ av turism. Det som kan skilja oss från Gotland är att vi har en bro och därför var beskedet om tillåtna bilresor på 1-2 timmar till vår fördel, säger han och poängterar att 98 procent av turisterna tar bilen till Öland. 

En annan ö som det däremot inte går att ta bilen till är Åland och även där har coronapandemin slagit hårt mot besöksnäringen.

– Många turismföretagare går på knäna för tillfället med ett stort antal avbokningar och en ytterst osäker huvudsäsong för dörren. På sikt finns det ändå en stor förhoppning i branschen om att resandet i närregionerna kan komma att växa ytterligare under kommande år som en följd av coronapandemin. Men om man ser till sommarsäsongen 2020 så finns det en stor oro i branschen, säger Björn Wennström, PR- och marknadskommunikatör på Visit Åland.

Det är inte bara de enskilda företagarna som påverkas negativt av den minskade turismen. Besöksnäringen är Ålands basnäring och den utgör 18,4 procent av BNP och står för 25 procent av den privata sysselsättningen på ön. 

– Den åländska ekonomin är liten och helt beroende av den omfattande turismen och resandeströmmarna samt handelsutbytet med Finland och Sverige, säger Ålands landskapsregerings näringsminister Fredrik Karlström.

Åtgärder de har tagit till är bland annat att de temporärt har höjt dagpenningen för arbetslösa och permitterade. De har också infört ett likviditetslån med 80 procent garantier samt att företagen beviljas ett 20 procent-direkt bidrag på den summa de lånade.

– Vi har givit politiska löften att vi inte vill se ett enda livskraftigt företag gå i likviditetskonkurs och att vi kommer göra allt vi kan för att hjälpa de att överleva. 

Öland och Åland

Invånarantal Öland: 25 857 personer.

Besökare: 1,4 miljoner kommersiella gästnätter år 2019. Av dem var det närmare 88 procent som besökte ön mellan juni och augusti. 

Ekonomiskt: Den öländska besöksnäringen har en årlig omsättning på runt 1,5 miljarder kronor. 

Invånarantal Åland: 28 007 personer.

Besökare: Cirka 500 000 kommersiella gästnätter år 2018, där den största delen av dem kommer från sommarsäsongen. 

Ekonomiskt: Turismen har 330 miljoner euro i exportvärde.

Karta: Åland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!