Färska siffror visar på ökad camping

Campingplatserna har haft ytterligare en stark säsong. Det visar färska siffror från branschorganisationen SCR.

Peter Jansson, tf vd för SCR.

Peter Jansson, tf vd för SCR.

Foto: Montage

Turism & besöksnäring2019-09-23 07:14

Campingplatserna har goda tider och det är husbilsägarna som driver på ökningen. Det visar en färsk undersökning från branschorganisationen SCR Svensk Camping. Den spår en tillväxt på 2-3 procent för näringen när årets siffror summerats. 

– Förra året hade Sveriges campingplatser för första gången mer än 16 miljoner gästnätter och det ser alltså ut som att vi överträffar det rekordet redan i år, säger Peter Jansson, tf vd på SCR Svensk Camping, i ett pressmeddelande.

I undersökningen uppger 81 procent av anläggningarna att de haft bättre eller lika bra beläggning som 2018. 39 procent av anläggningarna att beläggningen har ökat med mer än 5 procent. 53 procent av anläggningarna att husbilsboendet ökat mest. Trenden stämmer mot vad gotländska campingföretagare uppgett. 

–  Vi har haft full beläggning hela sommaren. Den 31 augusti hade vi bara fem platser kvar att sälja, sa Katarina Ekelund, vd för Visby strandby, för en vecka sedan. 

De siffror som nu tagits fram gäller för riket som helhet, någon länsvis uppdelning finns inte i prognosen, men väl en trendspaning.

– Vi ser också en fortsatt stark ökning av husbilsturismen. Idag har vi mer än dubbelt så många gästnätter i husbil som 2010 vilket bidrar till längre säsonger på destinationerna, säger Peter Jansson.

Undersökningen omfattar beläggningen till och med vecka 36 och gäller medlemmar i branschorganisationen SCR. 2019-års slutliga statistik publiceras av Tillväxtverket och SCB i april 2020.

Sammanlagt 53 procent av anläggningarna att husbilsboendet ökat mest. Trenden stämmer mot vad gotländska campingföretagare uppgett.
Sammanlagt 53 procent av anläggningarna att husbilsboendet ökat mest. Trenden stämmer mot vad gotländska campingföretagare uppgett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!