HANSA-projektet avslutas efter tre år

Projektet Intereg Central Baltic HANSA börjar närma sig sitt slut. Efter tre år är projektledaren Inger Harlevi nöjd med projektet.

Inger Harlevi menar att det finns ett stort intresse för Gotland utomlands.

Inger Harlevi menar att det finns ett stort intresse för Gotland utomlands.

Foto: Dennis Pettersson

TURISM2018-09-26 10:00

Under tre års tid har projektet HANSA, Hanseatic Approach to New Sustainable Alliances, bedrivits och under tisdagen samlades samtliga projektpartners för det sista mötet i Visby.

– Jag har haft elva partners och en del av dem har gjort enorma framsteg. Framförallt städerna i Estland och Lettland. Det har gjort en otrolig resa, säger Inger Harlevi, projektledare.

Projektaktiviteterna slutar den sista september och efter det följer en stor uppföljning som ska sammanställa vad projektet åstadkommit. Inger Harlevi menar att Visby varit lite av en inspirationskälla för flera av de andra destinationerna, samtidigt som man kunnat utbyta idéer åt båda håll.

Limbazi är en av städerna som Inger Harlevi lyfter upp som ett lyckat exempel där projektet verkligen gjort skillnad.

– De har verkligen tagit till sig idéer och framförallt arbetat med mat som en kulinarisk upplevelse, likt så vi arbetat på Gotland under en längre tid, säger hon och fortsätter:

– Gotland stod på en helt annan nivå när det gäller turistisk mognad, det var vi också medvetna om vid projektets början.

För Gotlands del har projektet HANSA bland annat möjliggjort att festivalen Gotland Gastronomy blev verklighet.

– Det är ett bra exempel på ett lyckat evenemang som finansierades av pengar från projektet, säger Inger Harlevi.

Tanken med projektet har inte varit att göra saker utan att stödja de som vill göra någonting, där Inger Harlevi hade önskat mer från gotländska turistföretagare.

– Det har varit trögt att få med dem här på Gotland om man jämför med de andra städerna. Det är som att man är lite nöjd här på Gotland, säger Inger Harlevi.

Satsningen på projektet har delvis varit att öppna upp Gotland för internationell turism och att marknadsföra Gotland utanför Sverige. Bland annat har man varit på flera mässor i Tyskland, Estland och Lettland och gemensamt marknadsfört östersjöregionen.

– Man ser ett stort intresse när man är ute på mässor utanför Sverige, det finns mycket vi kan göra föra locka internationella turister till ön, säger Inger Harlevi.

Närmast kommer man alltså att sammanställa en slutrapport för projektet och sedermera kommer Inger Harlevi lämna över resultatet till Region Gotland och Gotlands förenade besöksnäring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om