Tomma campingar på Gotland – trots rekordvärme

På fastlandet har campingägare fått en rivstart på säsongen tack vare varma maj. Annat är det på Gotland. Färjepriserna är orsaken, menar näringen.

Anna Söderström är driftschef vid Tofta camping, som trots värmen har sämre beläggning än samma period i fjol.

Anna Söderström är driftschef vid Tofta camping, som trots värmen har sämre beläggning än samma period i fjol.

Foto: Paula Zielinski

TURISMEN2018-05-31 06:00

Snart är det högsäsong för husbil- och husvagnskaravaner på de gotländska vägarna, och likt varje år är högsommarveckorna i princip fullbelagda vid öns campingplatser. Men på fastlandet är säsongen redan i full gång.

– Naturligtvis har det fantastiska vädret, tillsammans med två långhelger gett campingbranschen en rivstart på säsongen, säger Eva Svärd, marknadsansvarig på branschorganisationen SCR Svensk camping.

För Gotlands del har den svaga kronan och ovanligt varma försäsongen dock inte verkat spela någon roll för campingägarna.

– Det är till och med sämre än i fjol vid samma tid, och jag är övertygad om att det är på grund av båtpriserna. Det är verkligen jättedyrt, säger Anna Söderström, driftchef vid Tofta camping.

För två år sedan slog de näringsidkare GT pratat med rekord. Vid Norderstrands camping ökade försommarbeläggningen med 100 procent från år 2014.

Katarina Ekelund, vd för Norderstrands camping:

– Det satte oss riktigt på pottkanten när det fullkomligt drällde in med campinggäster! Det var tack vare Gotlandsbåten som körde en kampanj med riktigt låga priser för husbil och husvagn. Det visar ju också på att attraktiviteten finns även utanför högsommarveckorna, men att priserna spelar stor roll, säger hon.

Veckorna 28-32 är alltid fullbokade överallt, menar hon, med undantag för söndagarna och vecka 31.

– Det är märkligt att vi en söndag i juli har 80 enheter att fylla när vi alla andra dagar under högsommaren har noll kapacitet ledigt. Likadant är det med vecka 31 som blivit en slags klämvecka innan Medeltidsveckan. Tänk om Destination Gotland kunde sprida ut rabatterade avgångar för att på så sätt hjälpa näringen. Folk vill ju komma hit, men det är för dyrt, säger Katarina Ekelund.

En som sticker ut i år är Ljugarns camping som har bättre beläggning nu i maj jämfört med i fjol, även om det fortfarande handlar om låga nivåer att utgå ifrån. Johan Bergner är ägare:

– I januari innan Destination Gotland släppt sina sommarbiljetter hade vi redan fyllt högsäsongen, men sen har gäster börjat boka av för att de inte kommer med färjan. Det är en jädra limbo, för om de väntar med att boka boende så finns det inga platser kvar. Det är nytt och det gillar jag inte, säger han.

Christer Bruzelius är vd på Destination Gotland och känner inte igen sig i kritiken:

– Vi har en uppgång på resande under en rad år på husbil och husvagn. I år under maj månad har antalet tillresta ökat med fem procent jämfört med i fjol.

Vidare säger han att de hela tiden jobbar med olika kampanjer, och att de, enligt honom, har ett prisvärt ”alla plus husbilen-pris” från 1195 kronor på ett antal avgångar.

Enligt SCR Svensk camping har antalet gästnätter i husbil ökat med 40 procent under en femårsperiod. Och på drygt tio år har antalet övernattningar på svenska campingplatser ökat med två miljoner, till en rekordnivå på 15,7 miljoner gästnätter under 2017.

Västra Götaland var det län med flest campingnätter, drygt tre miljoner, följd av Kalmar/Öland med drygt 1,7 miljoner. Gotlands län slutade 2017, enligt SCR Svensk campings statistik, på 294 000 gästnätter.

Ökat resande

Enligt Destination Gotland har antalet resor med husvagn och husbil mellan 2014 och 2017 ökat med 33 procent.

2018 ser ut att fortsätta med samma trend och bokningsläget för husbil och husvagn inför sommaren visar på en uppgång med för närvarande 7 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om