Ett av tekniska nämndens förslag för att öka intäkterna på ön är att turister ska skänka en tjugolapp till Gotland. Förslaget har väckt stor debatt och bland annat Expressens ledarskribent Erik Erfors kritiserar förslaget och kallar det för tiggeri. Men idén är inte unik. Flera ställen i landet har lyckats med en form av besöksavgift. Frostviken i Jämtland lanserade januari 2014 projektet ”Mervärde Frostviken”.
– Det startade som ett Vaajmaprojekt, som är ett samarbetsprojekt med fyra regioner, där två är från Sverige och två från Norge. Det pågick i tre år och sedan övergick det till ett leaderprojekt som kunde finansiera förstudier, säger Kicki Stenvall på Gäddede Turistbyrå och fortsätter:
– Projektet går ut på att företag får välja om de vill vara med och bidra. Till exempel har Ica butikerna här lagt på en extra krona på varje plastkasse som de sedan ger till oss. Vi har också boendeanläggningar som ger två procent till oss och restauranger som ger oss en krona för varje lunch. Det är lite pengar för plånboken, men det ger så otroligt mycket.
I nuläget har ”Mervärde Frostviken” nio företag som är anslutna till projektet och företagen får själva välja hur mycket de vill bidra med. Något som är viktigt är att företagen skyltar och är tydliga med vad projektet innebär.
– Mervärde går ut på att vi ska förbättra kvalitén och utveckla orten. Vi bofasta ska känna att vi lyfter orten. De extra kronorna som betalas påverkar oss bofasta lika mycket som besökarna, eftersom vi handlar och äter här, säger Kicki Stenvall.
Hittills har alla varit positiva till projektet och nu söks fler företag till ”Mervärde Frostviken”. Och det är just de anslutna företagen som avgör vad pengarna ska gå till.
– Vi har möte tre gånger per år där alla företagen bestämmer vad pengarna ska gå till. Föreningar och privatpersoner får lämna förslag och sedan har varje företag en röst var. Hur mycket pengar de går in med påverkar inte hur många röster de får, säger Kicki Stenvall.
Hur tror du Gotland skulle påverkas av ett sådant här projekt?
– Gotland skulle kunna lyftas till skyarna. Om varje företag bestämmer sig för att de gör det för varandra så kan de få ut väldigt mycket av det.
Men däremot tror Kicki Stenvall inte på att använda ord som turistskatt.
– Vi valde att ta bort turistskatt eftersom det låter hårt och fult. Allt med skatt kan få folk att tänka negativt. Man vinner på att ha ett snällt ord.
Funäsfjällen i Härjedalen har nyligen påbörjat samma projekt.
– Vi är i ett stadie där vi bygger ut systemet. Vi testar det just nu på en butik, en restaurang och en boendeanläggning. Hittills har det bara varit positivt så nästa fas blir att bygga ut det här ordentligt, säger Jonas Kojen, vd för Destination Funäsfjällen.
Och enligt Jonas Kojen finns det stora pengar att få in genom projektet.
– Om jag tar exemplet Ica så omsätter de nästan 400 000 plastkassar. Dessutom har vi ungefär 800 000 kommersiella gästnätter i vårt område. Det är mycket pengar, och jag tror att skulle det här bli helt utbyggt skulle det innebära mellan fem och tio miljoner kronor för oss.
Även i Funäsfjällen har projektet tagits emot positivt, och han tror den skulle bli framgångsrik på Gotland.
– Jag ser ingen annan finansieringsform som kan vara så långsiktig, hållbar och skapa mer möjligheter för Gotland. Frivilliga avgifter är inget jag tror på, säger Jonas Kojen.