Ekstakusten är ett av Gotlands mest besökta naturreservat, vilket för med sig en del problem. För länsstyrelsen är olovlig camping med husbilar och husvagnar och grustäkter i strandvallarna de stora problemen.
Förra året polisanmälde länsstyrelsen en man som schaktat grus. Täktverksamheten har efter det stoppats med ett interimistiskt förbud. Den vilda campingen vill länsstyrelsen komma till rätta med genom att ändra reservatets föreskrifter så att husbilar och husvagnar kan stå över natten på reservatets parkeringsplatser. Ett förslag till nya föreskrifter, och även en utvidgning av reservatet, har varit ute på remiss.
Till skillnad från länsstyrelsen ser Naturskyddsföreningen helt andra problem. Det allra största är sportfiskarna.
Sportfisket med handredskap under vår och försommar är ett allvarligt hot mot Ekstakustens naturvärden, anser föreningen. Sportfiskarna stör först livet på stranden när de vandrar ner mot vattnet, och sedan livet i vattnet när de vadat ut. Sportfiskarna står gärna utplacerade med något hundratal meter emellan sig, och stör på så sätt fågellivet längs en lång sträcka. Naturskyddsföreningen påpekar dessutom att fiskare ofta stör i det allra känsligaste kustområdet, eftersom det saknas tydliga markeringar till fågelskyddsområdet söder om naturreservatet.
Sportfiskarnas närvaro leder till att ejder, svärta och andra kustfåglar störs under våren när de söker föda inför häckningen, och därefter när ungarna kläckts. Därför kräver Naturskyddsföreningen ett totalstopp för fisket.
– Ska man underlätta för friluftslivet måste det vägas mot vilken skada det gör på naturen. Jag tycker att den analysen saknas, säger Mårten Hjernqvist som är styrelseledamot i Naturskyddsföreningen.
Förutom att stoppa fisket vill Naturskyddsföreningen även ha skärpta regler för husbilar och husvagnar. Övernattning inom reservatet bör inte tillåtas, inte ens på någon av reservatets fem parkeringsplatser.
Naturskyddsföreningens krav på bättre skydd för naturetn går stick i stäv med länsstyrelsens ambition att göra reservaten mer besöksvänliga. En ny strategi antogs i början av året och länsstyrelsen arbetar nu med att främja ett rikt friluftsliv, bland annat genom att förbättra tillgänglighet och information. Remissvaren har dock fått länsstyrelsen att tänka om.
– Vi överväger att omformulera förslaget och ha en ny remissomgång. Det är främst frågorna om vattnet som vi behöver se över. Förutom Naturskyddsföreningen har Gotlands husbehovsfiskeförening lämnat synpunkter, säger Anna-Lena Fritz som är chef för länsstyrelsens naturvårdsenhet.
Husbehovsfiskarna är oroliga över att de nya föreskrifterna ska begränsa nätfisket.